Annons

Prylnyhet

Olympus OM-D E-M1 – spegellöst för proffs

Olympus OM-D EM-5 fick ta emot stående ovationer när den testades, nu har Olympus alltså släppt en ännu fräsigare variant benämnd OM-D E-M1. Som enligt dem själva egentligen inte ska ses som en uppföljare till EM-5 utan en uppföljare till DSLR'en E-5.

E-M1 har samma upplösning som EM-5, på 16 megapixlar. Men däremot så har man gjort så att sensorn nu har fasdetekterande pixlar, vilket ger kameran dubbla af-funktioner, både fasdetekterande och kontrastavkännande. Man har helt enkelt Så nu kan man alltså använda sig av fasdetekterande autofokus med de gamla four thirdsobjektiven, tillsammans med en adapter, vilket ger en högre fokushastighet än om dessa objektiv användes på t.ex. EM-5. Man har även ett kontrastavkännande fokussystem som tar vara på tekniken i micro four thirdsobjektiven. Med fasdetekterande autofokus får man tillgång till 37 fokuspunkter medan man med den kontrastavkännande kan utnyttja 81 stycken.

Även processorn tillhör en ny generationn vilken ska se till att bruset hålls nere och färgmättnaden bibehålls även på högre iso. Den nya processorn gör även att alla interna processer går lite snabbare än tidigare för att öka på hastigheten i kameran. Truepic VII-processorn ser till att serietagningen ligger på 10 bilder per sekund upp till 41 bilder om man använder af-s, när man fotograferar med rawformat.

Den elektroniska sökare ska enligt Olympus vara den bästa av sitt slag. Med en förstoringsgrad på 1,48 ska den enligt dem själva kunna konkurrera med sökarna på systemkameror med småbildsformat. Upplösningen på sökaren är 2,36 miljoner bildpunkter. En av fördelarna med en elektronisk sökare är att man kan se alla förändringar i bilden direkt i sökaren. Lagget i sökaren ska vara 0,029 sekunder.

E-M1 har också en mest effektiva bildstabiliseringen från Olympus hittills. Kameran kan stabilisera i fem axlar och nya algorithmer ska göra stabiliseringen ännu effektivare vid långa slutartider och vid filmning. Ska man tro på Olympus själva ska det gå att springa och filma samtidigt och få en stabil bild. kameran har ett IS-autoläge som ska känna av om du panorerar i sidled, eller diagonalt och göra en korrekt komepnsering för skak.Huset, som är konstruerat av en magnesiumlegering, är slagtåligt, vattenskyddat och köldsäkrat ner till -10. Redan systemkameran E-5 fick beröm för sitt väderskydd och E-M1 ska vara ännu bättre.

För att kunna jobba snabbt mot internet så har E-M1 även fått wifi, med den kan man både styra kameran och föra över bilder. Systemet med att man fotar av en QR-kod som genereras av kameran är detsamma som på E-P5 vilket fick bra kritik när det testades tidigare i år.Att E-M1 är inriktad mot proffesionella användare märks också i att Olympus nu har tagit fram ett servicesystem för de som köper en EM-1, som ingår i priset. Service Plus som det kallas geren prioriterad hotline för beställning av service, hämtning av kameran och snabbkö till service och reparationer.Olympus håller också på att utveckla en nya serie objektiv som ska matcha den nya E-M1 i kvalitet och vädertätning, det första finns redan och består av en normalzoom på 12-40mm f/2,8 och i slutet av 2014 räknar man med att en telezoom på 40-150mm f/2,8 ska dyka upp. Det finns även planer för fler objektiv i den här serien.

För att blidka de som väntade på en uppföljare till E-5 så får man med en adapter för four thirdsobjektiv om man beställer kamerna innan november i år. Och om man dessutom förbeställer den innan den kommit ut i butik så får man även med ett batterigrepp.

När förväntas den då dyka upp i butik, jo i mitten av oktiber börjar den levereras. Och priset kommer att hamna på 14000 kronor för huset och vill man få med de nyutvecklade objektivet M.Zuiko ED 12-40 mm f/2,8 Proså får man betala 21000 kronor.