Prylnyhet

Olympus visar upp OM-D E-M10 Mark II

Idag släpper Olympus sin nya instegsmodell i OM-D-familjen. Enligt dem själva så kommer den dock att finnas kvar parallellt med föregångaren. Bland nyheterna ser vi bland annat en förbättrad bildstabilisering.

Upplösningen ligger kvar på 16 megapixlar som hos den tidigare modellen. Man kan ju tänka sig att den nya sensorn som sitter i Panasonic GX8 kanske kommer att dyka upp i en kommande E-M1 Mark II. Den mer lågupplösta sensorn presterar dock bra i flera andra kameror så det finns inget som säger att den inte borde göra det här också.

Tyngd på design

I pressmaterialet och under presentationen lyftes designen fram tydligt. Det är tänkt som en kamera som ska vara snygg och även fungera som en stilig accessoar. En förändring som skett sedan föregående modell är att rattarna på ovansidan har blivit något högre och mer greppvänliga för att få göra justeringar lättare. En annan är att greppet har fått en lite annan form och kamerans linjer blivit lite rakare. Men i stort ser den ut som föregångaren.För att ytterligare förbättra ergonomin finns även ett extra grepp som snabbt går att fästa på kameran.

OM-D E-M10 Mark II med det nya extragreppet.
OM-D E-M10 Mark II med det nya extragreppet.

Stadig på handen

OM-D E-M10 Mark II har blivit tilldelad en femaxlig bildstabilisering, till skillnad mot föregångarens treaxliga. Det betyder att kameran nu ska klara av att leverera skarpa bilder med fyra steg längre slutartid. Den engagerade läsaren kanske noterar att även OM-D E-M 5 Mark II har en femaxlig bildstabilisering men den kan klara av fem stegs längre slutartid, borde inte E-M10 mark II också klara det då. Men det är inte samma bildstabilisering i de två kamerorna. E-M5 Mark II har fått en extra processor som sköter bildstabiliseringen och det gör den exaktare och snabbare. Att man inte fick in samma teknik i E-M10 Mark II berodde dels på storleken på kameran, det fick inte plats om man ville göra den i den storleken, samt att då skulle den hamna i ett annat prisläge. Men den nya modulen är ändå en uppgradering från den tidigare.

E-M10 Mark II har även fått ett nytt fokusläge för bracketing. Något som kan vara populärt bland de som fotograferar mycket makro. Kameran tar då en serie bilder med olika fokusdjup dessa bilder kan sedan sätas ihop i ett separat program för att skapa bilder med större skärpedjup.

Sökare och hastighet

Den elektroniska oled-sökaren har en upplösning på 2,36 miljoner bildpunkter och visar 100% av bilden. Liksom tidigare så visas alla effekter och inställningar direkt i sökaren så det är lätt att komponera sin bild utifrån de alternativ man valt. Man har även lagt till en funktion som ska göra sökaren bättre att använda vid starkt solljus, ett läge för ett högre dynamiskt omfång i sökaren.

Bland övriga funktioner ses bland annat en seriebildstagning på 8,5 bilder per sekund, 81 punkters AF, tiltbar pekskärm, wifi och 14 kreativa filter.

OM-D E-M10 Mark II kommer att finnas till försäljning i mitten av september och kommer då att kosta 6290 kronor för enbart huset. I paket med en 14-42 pannkakszoom kommer priset att hamna på 7990 kronor.