Prylnyhet

OM System OM-1: Nytt flaggskepp med ny MFT-sensor

OM Digital Solutions, tidigare Olympus, släpper nu sin första kamera under märket OM System: OM-1. Kameran har ärvt en del av den fina tekniken från prestandakameran Olympus OM-D E-M1 Mark III.

Kameratillverkaren OM Digital Solutions som tagit över tidigare Olympus kamerasektion, har tidigare meddelat att man tänkte fortsätta på den inslagna vägen att rikta sig mot outdoor-fotografer som behöver både bildkvalitet, pålitlighet och lätt vikt.

Samtidigt är det 50 år sedan Olympus släppte sin kamera "OM-1", vilket också är anledningen till att denna första kamera från OM System får Olympus logotyp på sig. Företaget meddelar däremot att detta också kommer bli den sista kameran med Olympus-märket, för att sedan helt övergå till OM System. Kamerans namn är däremot spikad till OM System OM-1 och inte Olympus OM-1, enligt OM Digital Solutions pressmeddelande.

Bygger på E-M1 Mark III

OM System OM-1 bygger i grunden på Olympus OM-D E-M1 Mark III, som i sin tur var en mer kompakt version av Olympus OM-D E-M1X. Detta innebär att all fin teknik finner sig vidare hela vägen från E-M1-serien vidare upp till OM-1.

OM System förklarar att de med kameran satsat på fem olika delar: bildkvalitet, beräkningskraft, snabbhet, pålitlighet och funktioner för video.

Sensorn i OM-1 är en nyutvecklad, stackad och bakbelyst sensor på 20 megapixel. Med en "quad-pixel"-teknik kan information om djup och fas tas fram, vilket hjälper bland annat autofokusen som nu har 1053 fasdetekterande AF-punkter.

Också brusprestandan ska vara förbättrad med två steg jämfört med föregångaren. Sensorn har även inbyggd bildstabilisering som arbetar i fem axlar.

Snabbare på flera plan

Beräkningsmässigt är OM-1 tre gånger snabbare med nya Truepic X, jämfört med tidigare processor, vilket både skyndar på focus-stacking, HDR-fotografering eller högupplöst fotograferingsläge. För seriebildstagning och Pro Capture-funktionen går det att ta 120 bilder i sekunden med låst autofokus, eller 50 bilder per sekund med kontinuerlig följande autofokus, i råformat.Nytt är också att Live Composite-läget nu fungerar handhållet.

Video går att spela in internt i upp till 10-bitars 4:2:0. 4K/60p (från översamplad 5K utan beskärning) sparas i H.264/H.265 10-bitars 4:2:2-format, full-HD i upp till 240p (beskuren till 60 procent). För 10 bitar stödjs OM Log och HLG.Det går även spela in i C4K 12-bitars Prores Raw 4:4:4 till en Atomos Ninja V/V+-enhet.

Den elektroniska sökaren har fått en upplösning på 5,76 miljoner bildpunkter. Slutaren är specificerad till 400 000 exponeringar. Kameran har även ett nattläge som gör det lättare att använda skärmen när det mörkt, samt en autofokusfunktion som underlättar för fokusering på stjärnor.

OM-1 har dubbla minneskortplatser, är IP53-klassad vilket gör att den klarar stänk.

Ny, snabbare menysystemhantering.

OM System OM-1 har ett rekommenderat pris på 22 490 kronor inklusive moms. Kameran finns tillgänglig från mars.