Prylnyhet

Panasonic bekräftar – fasdetekterande fokus till flera kameror

Prototyp av Panasonic S5 II X.
Prototyp av Panasonic S5 II X.

I en intervju bekräftar Panasonics avdelningschef för foto och video att man framöver kommer att implementera den fasdetekterande autofokusen som kom i Lumix S5 II i kommande kameror där den passar målgruppen. Han berättar också varför de inte implementerat tekniken tidigare.

Det kommer kanske inte som någon överraskning, men Panasonic har i en intervju berättat att man kommer att använda sig av sin nyutvecklade fasdetekterande autofokus i alla de kameror "där den passar", även kameror i deras mft-serie.

Yosuke Yamane, chef över Panasonics bilddivision.
Yosuke Yamane, chef över Panasonics bilddivision.

Det var i en intervju med franska Phototrend som chefen för Panasonics foto/videoavdelning, Yosuke Yamane, berättade att man efter att ha utvecklat fasdetekterande autofokus till den nya Lumix S5 II förfogar över de huvudsakliga fokuseringstekniker som finns och att man framöver kommer att använda den teknik som fungerar bäst för den tilltänkta kameramodellen och målgruppen.

Yamane säger också till Phototrend att anledningen till att man inte använt sig av fasdetekterande autofokus tidigare är att i vissa fall kunde den tekniken påverka bildkvaliteten negativt. Med implementeringen av den tekniken i S5 II menar Yamane att man löst det problemet. Han påpekar också att det här är något som de flesta fotografer inte märker av, men att deras dedikeraing till bildkvalitet har gjort att den inte velat använda fasdetektering innan de löst det problemet (exakt vilket problemet är, framkommer inte).

Huruvida det här kommer att göra att Panasonic kan locka flera användare med kommande modeller där fasdetekterande autofokus finns tillgänglig återstår att se. Då en av de saker som legat Panasonic i fatet tidigare har varit just bristen på fasdetekterande autofokus. Framför allt för nya filmare eller kreatörer som filmar sig själva är det en nackdel att använda enbart kontrastavkännade fokusering när man filmar eftersom det kan göra att bilden vobblar i skärpa då den kontrastavkännande autofokusen hela tiden måste jämföra skärpa med oskärpa för att hitta rätt. Något som också kan vara en nackdel vid följande autofokus.

Vilka av de kommande Panasonicmodellerna som kommer att få den nya fasdetekterande fokuseringen återstår att se, men man kan väl nästan gissa att de kommer att vilja använda den i så många modeller som möjligt, med tanke på att de nu menar att det inte finns några nackdelar med tekniken.

Vill du se vad vi tyckte om den nyligen lanserade Panasonic Lumix S5 II kan du läsa hela testet här.