Kamera & Bild testar

TEST: Panasonic Lumix S5 II – Fin uppdatering för videokreatörer

Panasonic vässar sin tidigare fullformatskamera Lumix S5 med nya funktioner: fasdetekterande autofokus, video i 6K och flera intressanta egenskaper för den som gillar att filma.

Nu får den tilltänkta gruppen "kreatörer" ta del av Panasonics uppdaterade version av fullformatskameran Lumix S5, nämligen de förbättringar som nu tilldelats efterträdaren Lumix S5 II. Panasonic S5 hade några fördelar mot storebror Lumix S1, där storleken var en av dom.

Nu tar har Panasonic däremot tagit ett större kliv, och det är möjligheten till fasdetekterande autofokus i och med en nyutvecklad sensor, något som många i målgruppen tidigare saknat. Med S5 II är det också första gången i en Lumix-kamera som fasdetekterande autofokus finns.

Men detta är bara en del av förbättringarna: sensors 779 AF-punkter och förbättrade följande autofokus har förbättrats en hel del både när det gäller snabbhet och möjligheten att upptäcka objekt. Dessutom har man satsat en hel del på videokreatörerna med flera intressanta funktioner, något jag kommer in på senare. Upplösningen är däremot likadan med sina 24 megapixel. som föregångaren.

Värt att nämna är också att ytterligare en version kommer att släppas, Panasonic Lumix S5 II X, med ytterligare förbättringar för den videointresserade som arbetar mer med sina filmer i bland annat efterbehandlingen.

Lätthanterad design

Upplägg och design hos Lumix S5 II är nära på exakt som hos föregångaren S5. Här hittar vi reglage som är lätta att hantera, smart placerade och genomtänkta. Faktum är att det är svårt att skilja de båda kamerorna åt eftersom de är så lika. På ovansidan hittar vi den stora röda knappen för inspelning av video, liksom reglagen för inställning av fotograferingsläge och programval.

Detta innebär att hanteringen hos kameran är mycket bra, och man når de viktigaste inställningarna och justeringarna man behöver göra direkt på knapparna, utan att egentligen behöva gå in i menyerna, vilket så klart sparar en del tid.

På ovansidan sitter även Panasonics lösning för att leda bort värme. Framför den elektroniska sökaren finns en fläkt som kyler av kameran aktivt när det behövs – exempelvis vid längre videoinspelningar i 6K-upplösning eller andra beräknings- och skrivintensiva operationer. Den integrerade lösningen är så klart mycket smartare än exempelvis extra monterbara fläktar, eftersom helheten redan är klar och fungerande. Det här är riktigt bra, och ett krav skulle jag säga – för den tänkta målgruppen av kreatörer som kanske både reser och inte har tid att fixa med krångliga lösningar för att få det att fungera.

Panasonic har helt enkelt tänkt på enkelheten för att kunna spela in video utan tidsgräns, och i mitt tycke prioriterat rätt. Dessutom behöver man inte vara rädd för fukt eller regn, de fläktblad som sitter i Panasonics lösning är avskilda från elektroniken så det finns ingen ökad risk för problem genom ventilernas öppningar.

Förbättrad autofokus och snabbhet

Kamera Bild har tidigare skrivit en del om Panasonics samarbete med Leica som går under namnet "L2 Technology". I och med detta samarbete har man nu utvecklat en ny bildprocessor som ska både förbättra samt snabba upp hanteringen av autofokusen. Bland annat ska denna hjälpa S5 II på traven med att hitta och följa objekt i svagt ljus eller starkt motljus, samt lättare kunna följa dessa vid exempelvis zoomning.

Tillsammans med hybridautofokusen som alltså är samlingsnamnet för autofokusen som arbetar både med kontrastdetekterande AF och nu den nya fasdetekterande autofokusen, ska S5 II också bli både snabbare och säkrare än sin föregångare. Och det finns inget att klaga på: jag upplever autofokusen som både snabb och exakt, och den följande autofokusen fungerar riktigt bra i alla lägen jag testar kameran i.

Ansikten hittas snabbt och ger en gul rektangel, och hittas ögon så markeras även det fokuserade ögat med ett hårkors med två linjer. Imponerande snabbt går det också, vilket gör det till en riktig förbättring mot föregångaren. Det är också detta som de flesta väntat på hos den tänkta målgruppen för denna kamera – en snabb och pålitlig autofokus som sköter det mesta själv – vilket är en klar fördel för den som exempelvis filmar sig själv eller inte fått kläm på manuell fokusering.

Detta kan även innebära att det inte spelar någon större roll för den mer avancerade användaren som redan använder manuell fokusering och behärskar tekniken. Så har det sett ut länge för de som använder exempelvis GH6, där många professionella användare klarar sig utan exakt fasdetekterande autofokus eftersom man ändå fokuserar manuellt. För film innebär detta också att bilden blir mer stilla eftersom den kontrastdetekterande autofokusen i vissa fall kan upplevas som att den rör sig vid användning under video, eftersom den hela tiden måste jämföra en bild mot en annan – och därför kan upplevas som pulserande. Det slipper man med fasdetekterande autofokus vid filmning.

Lumix S5 II är är inte bara snabb att jobba med när det gäller inställningar, utan även vid seriebildstagning. Med 30 bilder per sekund och elektronisk sökare, eller för mekanisk slutare 9 bilder per sekund med låst autofokus eller 7 bilder per sekund med följande autofokus. Kameran sätter fokus och bilderna blir riktigt skarpa, och gör att du kan fånga ett snabbt skeende på bild utan problem.

Även kameran som helhet känns snabb och rapp, och med ett snabbt minneskort går det att ta nästan 200 bilder i råformat med följande autofokus innan det började hacka och bufferten var fylld.

Bildkvaliteten är riktigt bra hos Lumix S5 II, i JPEG direkt ur kameran. 1/250s, f/4,5, ISO 2000.

Fler smartare videofunktioner

Jämfört med första versionen av Lumix S5 har Panasonic gjort en hel del spännande förbättringar för de som gillar video. Bland annat har vi en välfungerande autofokus som vi redan berättat om, men nytt är även ett nytt läge för bildstabiliseringen som kallas för "Active IS". Med denna beskärs utsnittet något, men istället får man en stabilare bild om man rör sig och filmar, exempelvis går på en gata.

Funktionen fungerar bra, och helt klart något som kan vara extra intressant för den som filmar sig själv, gåendes och pratandes, som material för exempelvis Youtube.

För den mer avancerade filmaren finns nu även möjligheten att lägga på en Real Time LUT direkt i kameran, med möjlighet att spara upp till 10 stycken. På så vis finns möjlighet att mer direkt få en uppfattning om slutresultatet eftersom grading och färg visas direkt. Det här kan vara mycket värt för de som antingen vill få resultatet direkt, eller de som vill ha ökad kontroll över materialet, något som gör det till en smart funktion att kunna använda sig av.

Mer kontroll vid hanteringen i själva inspelningsögonblicket finns även med "waveform monitor", "vector scope" och "zebra", något som exempelvis finns i den mer videcentrerade GH6, och nu alltså letat sig fram även till S5 II. Dessutom hittar vi "Synchro Scan" och "System Frequency 24.00 Hz" från bland annat storebror Lumix S1H. Dessa hjälpmedel kan vara värt en hel del för de som känner till uttrycken – antagligen inte för de som inte ha koll på vad de betyder.

Panasonic har även valt att använda sig av en fullstor HDMI-kontakt av Typ A, något som många velat ha för stabilitetens skull – och Panasonic har lyssnat.

För video är det som mest 6K/30p som gäller, och då i 10-bitars 4:2:0 i bildformatet 3:2. Tanken med det är att man ska kunna filma med olika slutformat i åtanke, vilket innebär att man i efterbehandlingsprogrammet kan exportera till olika plattformar eller storlekar – vilket är smart för den tilltänkta målgruppen. Vill man inte arbeta på det viset så är det 5,9K/30p som gäller för klassiska 16:9-formatet i 4:2:2, eller 4K/60p.

En sak som är extra smart i kamerans meny är möjligheten att filtrera alla val beroende på tre parametrar: filformat, bildyta och bildkvalitet. Genom att ställa in olika val där utkristalliserar sig vilka val man har för resten – riktigt smart och en möjlighet till överskådlighet för den som inte har koll på alla videospecifikationer.

Följande autofokus är bra hos Lumix S5 II, både för ansikten och ögon. 1/400s, f/1,8, ISO 1250.

Mer video i kommande S5 II X

Samtidigt som släppet av S5 II flaggade Panasonic för en än mer videocentrerad modell som ligger ännu närmare de professionella användarna, Lumix S5 II X. Kameran klarar av video i Apple Prores i 5,8K genom inspelning till SSD eller via USB-kontakten i All-intra i 800 megabit per sekund, Prores Raw till Atomos-enhet, samt trådad och trådlös IP-streaming och USB-tethering.

Slutsats

Både video- och stillbilder blir riktigt bra, direkt ur kameran. När det gäller stillbilder har Panasonic länge arbetat hårt med att hitta rätt balans mellan brusreducering och skärpa, något som jag upplever som riktigt väl avvägt hos S5 II. Bilderna får en finfin lyster med en enligt mig snygg uppskärpning som gör att bilderna verkligen ser snygga ut. För den som vill få lite mer detalj finns även 96-megapixelsläget för högupplöst stillbild som fungerar rätt bra.

Bruset känns också välkontrollerat, och sensorn gör bra ifrån sig, utan att man gör någon direkt brusreducering i exempelvis Photoshop. Dessutom levererar kameran riktigt bra vitbalans, något som gör att bilder tagna i svagt ljus ser klara och naturtrogna ut direkt i JPEG, utan något direkt behov till justering.

Upplevelsen av video är ungefär likadan. Filmerna känns både skarpa och behagliga att titta på, och bildskärpan är det inget fel på. Vid användning av Active IS-funktionen vid gång gör stabiliseringen bra ifrån sig och är helt klart något att använda för de flesta som rör sig samtidigt som man filmar.

Funktionerna hos kameran känns genomtänkta, kameran är snabb och relativt enkel att använda direkt från början. Vill man grotta ned sig i detaljinställningar så går det att göra även detta, vilket kräver mer av dig som fotograf – för det finns en del att sätta sig in i – något som även ger utrymme till utveckling.

Specifikationer

Betyg

Handhavande: 4

Snabbhet: 3

Byggkvalitet:4

Mångsidighet: 5

Funktioner: 4

TOTALT: 4,0

Vid svagt ljus utomhus har kameran lätt för att hitta rätt vitbalans. 1/250s, f/1,8, ISO 6400.
1/400s, f/1,8, ISO 200.
Fullstor HDMI Typ A, uttag för ljud, hörlurar och USB PD.
Panasonic Lumix S5 II X.
1/320, f/1,8, ISO 3200.
1/250, f/1,8, ISO 2500.
TypSystem
Cirkapris25 000 kronor
SensorFullformat
Upplösning24,2 megapixlar
ISO100–51 200 (50–204 800)
Skärm3 tum, 1,84M bildpunkter, pekskärm 
SerietagningCa 30 bps (elektronisk), ca 7 bps (följandes mekanisk)
Filmning6K/5,9K/30p, 4K/30p, 1080p/120/60/30
Minneskort2xSD (UHS-II)
Inbyggd blixtNej
HörlursuttagJa
MikrofoningångJa
WifiJa
Mått134 x 102 x 90 mm
Vikt657 g