Prylnyhet

Panasonic Leica DG Summilux 9mm f/1,7 – ny vidvinkel för mft

Panasonic har lanserat ett nytt fast objektiv för mft-kameror. Det är vädertätat och ska ha en snabb autofokus.

panasonic presenterar idag ett nytt objektiv för sina mft-kameror (men som även passar på andra kameror med mft-fattning). Objektivet är ett vidvinkligt sådant och dessa fulla modellnamn är Leica DG Summilux 9mm f/1.7. Brännvidden innebär att du får samma bildvinkel som med ett objektiv med 18mm brännvidd på en fullformatskamera.

En av de saker som Panasonic nämner först i sin information kring objektivet är dess korta närgräns på 9,5 centimeter. Objektivets optiska konstruktion består bland annat av två asfäriska linser, två extra lågspridande och ett UHR (Ultra high refractive index). Den här sammansättningen ska ge en bra skärpa över hela bilden. Men den ska också bidra till att objektivets storlek kan hållas nere. Filtergängan är 55 millimeter och bländaren har sju blad. Objektivets vikt ligger på 130 gram.

Autofokusen ska kunna hänga med i kamerasystemets högsta hastighet på 240 bilder per sekund. För manuell fokusering så kan man välja mellan ett linjärt läge eller ett läge där du kan justera hur mycket en viss vridning på fokusringen ska justera fokuseringen.

Enligt Panasonic ska objektivets så kallade focus breathing vara minimerad för att det ska prestera bättre under skifte av fokus under filmning. Objektivet är damm- och stänkskyddat. Det ska även ha en mjuk justering mellan olika bländare, något som också ska glädja filmare.

Priset för Leica DG Summilux 9mm f/1.7 hamnar på 5490 kronor.