Prylnyhet

Panasonic Lumix S 35mm f/1,8: Fjärde objektivet med samma design

Det nya fullformatsobjektivet är det fjärde objektivet med fast brännvidd och likadan storlek, som släpps med L-fattning passande Panasonics spegellösa S-system.

Panasonic Lumix S 35mm f/1,8 blir det fjärde och från början sista objektivet med samma storlek, efter de redan lanserade objektiven Lumix S 50mm f/1,8, porträtttelet Lumix S 85mm samt Lumix S 24mm f/1,8.

I samband med släppet av det nya objektivet berättar Panasonic även att de utvecklar ett nytt f/1,8-objektiv för S-serien på 18mm som även detta kommer följa samma design som de ursprungliga fyra. Kvartetten med Lumix S-objektiv och bländare f/1,8 kommer därmed utökas till fem.

Panasonic Lumix S 35mm f/1,8 har alltså samma utseende, storlek och funktionalitet som övriga tre objektiv i serien, allt för att snabbt och enkelt kunna skifta objektiv men ha kvar samma balans hos kamerahuset vis exempelvis gimbalmonterat kamerahus.

Objektivet består av 11 linselement i 9 grupper inklusive tre asfäriska linser och tre ED-linser. De tre asfäriska linselementen ska vara bidragande till bland annat fin bokeh.

Ljusstyrkan, brännvidden och funktionen hos objektivet gör att det passar bra för både stillbild och video, precis som övriga tre i serien. Vid videoinspelning har objektivet även funktionen att justera känsligheten i fokusringen, med möjlighet att ändra ringkontrollen mellan icke-linjär och linjär, med linjär rotationsvinkel mellan 90–360 grader i steg om 30 grader.

Objektivet har 9 rundade bländarblad med minsta bländaröppning f/22.Närgränsen är 0,24m, vikten är 295 gram. Filterstorleken är 67mm. Objektivet är också vädertätat.

Panasonic Lumix S 35mm f/1,8 har ett rekommenderat pris på7990 kronor inklusive moms. Objektivet finns tillgängligt frånslutet av november 2021.

Dessutom lanserar firmwareuppdateringar av en del kameror: GH5S, G9 och BGH1.