Prylnyhet

Panasonic Lumix S 85mm f/1,8: Porträttobjektiv till L-fattningen

Det nya fullformatsobjektivet är ett av fyra med fast brännvidd och likadan storlek, som är på väg för Panasonics spegellösa S-system.

Panasonic gick ut hårt med sitt S-system med både S1, S1r, S1H och nu senast den mindre Lumix S5 som var något mindre. De första S1-kamerorna fick goda recensioner och gav professionella användare kamerahus i det spegellösa segmentet som var större i storlek – något som hittills inte funnits.

Men med Lumix S5 prioriterades däremot ett mindre kamerahus då tanken var att det skulle användas för bland annat vloggare och kreatörer – och nu kompletteras alltså storleken hos Lumix S5 med flera kommande objektiv i mindre storlek och lättare vikt.

Den nya porträttobjektivet är ett av fyra objektiv med samma storlek och design för S-systemet, med fast brännvidd.

Först ut är det vädertätade porträttobjektivetLumix S 85mm f/1,8. Objektivet väger 355 gram, är 82cm långt och har en närgräns på 0,8m och är uppbyggd av 9 linselement i 8 grupper. Filterdiametern är 67mm, storleken 73,6x82mm och har även en inbyggd fokusring.

Panasonic Lumix S5 med nya S 85mm f/1,8.

Tanken med just det formatet är att även kommande tre objektiv med de fasta brännvidderna, 24mm, 35mm och 50mm – alla med bländare f/1,8 – ska ha exakt samma utseende, känsla, placering av fokusring och filterstorlek. I och med denna uniforma design ska det enligt Panasonic bli mer praktiskt att använda och göra objektivbyten när man använder gimbal eller byter objektiv med påbyggd rigg.

Även focus breating har kontrollerats för att utsnittet ska bli samma vid omfokusering oavsett var i bilden fokus ligger.

Panasonics roadmap som vi presenterade i september gäller även för novermber, och visar även att de utvecklar en högkvalitativ Lumix S Pro Leica 50mm f/1,4 som utvecklats med och certifierats av Leica. Dessutom är zoomobjektivet 70–300mm f/4,5–5,6 på väg, tillsammans med vad som ser ut att bli en ljusstark vidvinkelzoom på 16–35mm f/2,8 samt en fast ultravidvinkel som hamnar på en brännvidd någonstans mellan 10–20mm.

Objektivet är vädertätat.

Panasonic Lumix S 85mm f/1,8 finns tillgänglig från början av december. Rekommenderat pris är 7490 kronor inklusive moms.