Prylnyhet

Panasonic släpper ny ljusstark zoom för micro four thirds

Det nya objektivet Panasonic Leica DG Vario-Elmarit 12-35mm F2,8 ASPH Power OIS har bland annat fått minskad focus breathing, naturligare färgåtergivning och ny coating.

Nya micro four thirds-objektivet från Panasonic är en uppdaterad version av tidigare LumixG X Vario 12-35mm F2,8 II ASPH som nu ersätts. Brännvidden motsvarar det klassiska brännviddsspannet 24-70mm i småbildsformat.

Objektivet har utvecklats i samarbete med Leica för att hålla just Leicas standard, ett samarbete som också är tänkt att utvecklas inom ramen för det utökade samarbetet de själva kallar "L2", något Kamera Bild rapporterade om för ett halvår sedan.

Panasonic Leica DG Vario-Elmarit 12-35mm F2,8 ASPH Power OIS har som det märks i namnet utrustats med inbyggd bildstabilisering och bland annat fått en förbättrad närgräns på 0,15 meter (vid 35mm) jämfört med föregångarens närgräns på 0,25m.

Objektivet är uppbyggt at 14 linselement i 9 grupper, varav fyra linselement är asfäriska och en UED-lins (ultra extra-low dispersion) och en UHR-lins (ultra high refractive index). Genom användandandet av UHR-linselementet kan objektivet ge en naturligare färgåtervivning.

Coatingen Nano surface coating minskar reflektionerna och minskar problemen med ghosting och linsöverstrålning i motljussituationer. De 7 bländarbladen har även en rundad design för att ge en mjuk bakgrundsoskärpa.

Panasonic Leica DG Vario-Elmarit 12-35mm F2,8 ASPH Power OIS monterat på Lumix GH6.

Objektivet passar enligt Panasonic både för stillbild och film, där man för filmare har förbättrat egenskaperna för att minimera focus breathing, samt möjliggjort mindre steg för justering av bländaren under filmning.

Filterdiametern är 58mm och vikten är 306 gram. Objektivet är även vädertätat.

Panasonic Leica DG Vario-Elmarit 12-35mm F2,8 ASPH Power OIS finns att köpa från februari 2023. Rekommenderat pris är 11 990 kronor inklusive moms.