Prylnyhet

Panasonics fullformatare får mer avancerad AF

Silhuett av nya Panasonic Lumix S5.

I en mjukvaruuppdatering har Panasonic lanserat nya funktioner till flera kameror och dessutom vässat sin videospecialist.

Panasonic har lanserat en ny mjukvaruuppdatering till sina fullformatskameror S1, S1R, S1H och S5. En av funktionerna som lagts till är en ny autofokusfunktion som gör att kameran kan identifiera ett huvud, utöver att kunna hitta ansikten, ögon och kroppar. Med den här nya funktionen, som lanserades tillsammans med S5, ska kamerorna få bättre följande autofokus eftersom den nu och kan identifiera huvuden bakifrån och från sidan.

S1, S1R och S1H får även möjlighet att städa av både igenkänningen av människor och djur i specifika lägen. Kamerorna får också möjligheten att spela upp vertikalt inspelad video, vertikalt. De kan nu också för över 4K till en smartphone via wifi.

Nytt hos S5

Panasonic har passat på att uppdatera videoförmågan i S5 ganska ordentligt. Nu kommer kameran också att kunna spela in i DCI 4K (cinema 4K) i flera olika bilder per sekund, bitrates och bitdjup. Den kan också fånga 4K i 4:2:2 i tio bitar up till 30 bilder per sekund. Vill du däremot köra 4K i 60 bilder per sekund, ja då får man gå ner till 4:2:0. Nu får S5 också möjligheten att, via HDMI, skicka ut råvideo till exempelvis en kompatibel Atomos-enhet, även anamorfisk råformat.