Lag & Upphovsrätt

Paparazzi-fotograf stämmer Dua Lipa för upphovsrättsbrott

Sångerskan Dua Lipa har för andra gången under ett år, blivit stämd för att ha publicerat bilder på sig själv på Instagram – utan tillåtelse från fotografen. (Bilden i artikeln är inte fotograferad av fotografen som stämmer artisten.)
Sångerskan Dua Lipa har för andra gången under ett år, blivit stämd för att ha publicerat bilder på sig själv på Instagram – utan tillåtelse från fotografen. (Bilden i artikeln är inte fotograferad av fotografen som stämmer artisten.)

Den brittiska sångerskan Dua Lipa har för andra gången under ett år, blivit stämd för att ha publicerat bilder på sig själv på Instagram – utan tillåtelse från fotografen. Nu är det Robert Barbera som stämmer henne för upphovsrättsintrång.

Robert Barbera från New York fotograferade Dua Lipa 2018. Bilderna hamnade senare på artistens Instagramsida, vilket fotografen upptäckte i juni 2019. Han menar att Dua Lipa har begått upphovsrättsbrott, eftersom han aldrig har gett henne tillåtelse att använda bilderna. Det här skriver musiktidningen Billboard.

Robert Barbera ska ha tagit kontakt med artistens management för att försöka lösa situationen men när ”kommunikationen stannade upp” tog fotografen det vidare till rätten. En stämningsansökan har nu lämnats in till en domstol i Kalifornien.

”Gynnas ekonomiskt av bilderna”

För Dua Lipa är det andra gången på ett år som hon stäms av samma anledning – för att på sin Instagramsida ha publicerat bilder på sig själv som hon inte äger upphovsrätten till.

Tidigare var det ett företag som stämde henne, nu Robert Barbera som hävdar att Dua Lipa använder sitt Instagram-konto för att marknadsföra sin musik och varumärke. Därför gynnas hon ekonomiskt av att lägga upp hans upphovsrättsskyddade bilder menar han, och kräver skadestånd.

Fotografen har stämt flera artister

Den tidigare stämningsansökan mot Dua Lipa avslogs i oktober, och vad Robert Barberas stämning resulterar i återstår att se. Men han är inte ovan vid att driva sådana ärenden. Den amerikanska sångerskan Ariana Grande har han stämt vid två tillfällen, för att hon har publicerat hans bilder på Instagram utan tillåtelse. Både fallen avskrevs. Även den kanadensiska sångaren Justin Bieber har han stämt av samma anledning, men det fallet avgjordes utanför domstol.

Foto av Dua Lipa:Raph_PH / Wikimedia