Fotografer

Paul Hansen förbjuds att återvända till Belarus – i fem år

Dagens Nyheters fotograf Paul Hansen stoppades vid Självständighetstorget i Minsk och fördes till en närliggande polisstation.

Paul Hansen har släppts från polisstationen i Belarus. Nu tvingas han lämna landet och har fått ett femårigt förbud att resa tillbaka. ”Jag mår bra”, kommenterar Paul Hansen händelsen.

Under torsdagskvällen frihetsberövades ett stort antal journalister i Belarus, som var där för att bevaka protesterna mot presidenten Aleksandr Lukasjenko. Dagens Nyheters fotograf Paul Hansen var en av dessa. Han stoppades vid Självständighetstorget i Minsk och fördes till en närliggande polisstation, tillsammans med journalister från bland annat Reuters och BBC. Anledningen ska enligt det belarusiska inrikesdepartementet ha varit för att kontrollera journalisternas lagliga status i landet.

Senare på kvällen släpptes Paul Hansen, och kunde då meddela Dagens Nyheter att han mår bra. Han beskriver även vad som hände på polisstationen.

– De försökte tvinga flera journalister att öppna sina telefoner men alla vägrade. En lokal journalist som vägrade visa sin telefon hotade de med att de skulle hålla honom i två dygn, säger Paul Hansen till DN.

På en belarusisk sajt beskriver en annan fotograf hur hon uppmanades att radera sina bilder, annars skulle kameran ”råka gå sönder”.

Ann Linde kräver en förklaring

I dag fredag lämnar Paul Hansen landet och han har även fått ett femårigt förbud att resa tillbaka till Belarus.

Sveriges utrikesminister Ann Linde kräver nu en förklaring av belarusiska myndigheter till varför Paul Hansen frihetsberövades.

Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser i Sverige skriver på Twitter: ”Skönt att Paul Hansen släpps fri men oacceptabelt att han liksom andra utländska reportrar deporteras samtidigt som regimen begår grova övergrepp på lokala journalister, aktivister och oppositionella. Behovet av mediabevakning av Belarus har aldrig varit större.”