nyhet

Pentax 17 – halvformatskamera med analog film

Två bilder ryms i en vanlig bildruta – något som gör att de vertikala bilderna blir stående.

Den analoga trenden fortsätter att växa sig starkare, något som gjort att Ricoh utvecklat en analog halvformatskamera med ett designgrepp från förr. Halvformatet innebär att det får plats med två stående bilder på 24 x 17mm än småbildens filmruta på 24 x 36mm, något som gör att dubbelt så många bilder får plats. Det är också detta format som givit namnet till kameran, bredden på den stående bildrutan för en exponering.

Det har gått nästan 20 år mellan den senaste analoga kameran från Pentax och nya Pentax 17. Under tiden har man ett nyutvecklat 25 mm F3,5 objektiv med fixfokus, vilket ger ett utsnitt motsvarande 37mm i 35 mm-formatet. 

Objektivet är baserat på Pentax Espio Mini som introducerades 1994 med 3 element i 3 grupper samt en HD-beläggning i flera lager. Objektivet har även en 40,5 mm filtergänga för att montera filter, närgränsen är 0,25m. Kameran har även sex olika fokuszoner som kan ändras samt inbyggd blixt.

Pentax 17 har inbyggd ljusmätare samt exponeringsautomatik, med analoga reglage för exempelvis exponeringskompensation, filmens ISO eller programval. Filmframdragningen som även den är manuell, har fått sin inspiration från Pentax SLR-kameror. Toppen och botten är tillverkade av magnesium. Vikten är 290 gram för kamerahuset.

Pentax 17 har ett rekommenderat pris på 6 799 kronor inklusive moms.