Prylnyhet

Pentax K-70 ärver avancerade funktioner

Ricoh lanserar nu en ny instegskamera i Pentaxfamiljen. K-70 får flera funktioner som återfinns bland annat i fullformatskameran K-1. Men den får också en, för tillverkaren, unik autofokus.

K-70 ersätter den tidigare instegskameran K-50. Sensorn har fått ett hopp upp i upplösning och härbärgerar nu 24,4 megapixlar istället för 16 som i föregångaren. Man kan ju tänka sig att det är samma sensor som sitter i Pentax toppmodell av aps-c-kamerorna K-3II.

Liksom de flesta Pentax-kameror får K-70 bildstabiliseringen inbyggd i huset, den här funktionen används också för att ge kameran pixel shift-funktionen som finns i både K-3II och K-1. Funktionen gör att kameran tar fyra bilder med en lite förflyttning av sensorn mellan varje bild och sedan slår ihop dessa fyra bilder till en. Då får varje bildpunkt fullständig färginformation. Den rörliga sensorn används även till att skapa en AA-filter-effekt då sensorn saknar sådant.

Något som inte fanns på föregångaren var en vikbar skärm, vilket nu sitter på K-70. Även wifi finns i K-70, något som K-1 också har. ISO kan tryckas upp till 102400. Något som också är nytt i K-70 är hybridautofokusen, en kombination av kontrastautofokus och fasdetekterande fokusering.

Seriebildstagningen springer upp till sex bilder per sekund. Vi återkommer så fort vi fått veta ett svenskt pris.

Ricoh har även utvecklat ett nytt teleobjektivHD PENTAX-DA 55-300mm f/4.5-6.3ED PLM WR RE som är ett vädertätat objektiv för nybörjaren.