Utställning

Per-Anders Pettersson visar upp ett chict Afrika

”Chic Afrique” öppnar på Rydals museum 29:e maj. Fotografen Per-Anders Pettersson vill visa hur Afrika 2021 ser ut: vibrerande och färgstarkt.

Fotografen Per-Anders Pettersson vill utmana traditionella bilder från den afrikanska kontinenten. Hans bilder skildrar istället ett vibrerande och färgstarkt Afrika, som nu visas i utställningen ”Chic Afrique” på Rydals museum.

Per-Anders Pettersson har sina rötter i Borås, och inte långt därifrån öppnar han snart en fotoutställning på Rydals museum. När han nu ”reser hem” tar han med sig bilder från sitt nuvarande hem – den afrikanska kontinenten. Sedan år 2000 är dokumentärfotografen Per-Anders Pettersson bosatt i Sydafrika.

– Jag blev ”hooked” på Sydafrika, har han tidigare berättat för Kamera Bild.

1994 var han där för att bevaka det första demokratiska valet, och efter några år bestämde han sig för att bosätta sig i Kapstaden.

– Det är ett otroligt mångkulturellt land och jag tyckte allt var så fascinerande. Det är svårt att förklara men jag hittade något där som jag kände mig bekväm i.

Efter drygt två decennier kan Per-Anders Pettersson sitt Afrika, och vet att den traditionella bilden av kontinenten inte alltid stämmer. Han har under de senaste åren gjort flera bildjournalistiska uppdrag på temat ”the rising Africa”, bland annat med sitt projekt ”African Catwalk” om den afrikanska modescenen.

– Jag vill öppna upp människors ögon för ett annat Afrika, som många inte har en aning om att det existerar. Det är inte bara fattigdom och elände i Afrika, sa Per-Anders Pettersson tidigare till Kamera Bild.

Färgstarka kläder

När han nu öppnar utställningen ”Chic Afrique” är även det ett sätt att visa hur Afrika 2021 ser ut: vibrerande och färgstarkt. Hans bilder konfronterar den gängse bilden av Afrika som en krigshärjad kontinent med fattigdom, sjukdomar och etniska konflikter.

Det finns något annat. Afrikanernas vardag är även full av stil och kreativitet. Per-Anders Pettersson visar det genom att bland annat skildra gatumode i Soweto, följa med bakom kulisserna på modevisningar och att berätta om subkulturen Sapeurer i Kongo-Kinshasa.

– Ofta är det ganska färgstarka kläder, vilket reflekterar hur människor är i Afrika.

En ny medel- och överklass växer snabbt fram i stora delar av Afrika, som med hjälp av sociala medier får influenser samtidigt som de visar upp sin kreativitet för omvärlden.

Fyrtio afrikanska länder

Per-Anders Pettersson har under sin 30-åriga karriär bevakat en lång rad internationella händelser och arbetat i över fyrtio afrikanska länder. Han har prisats för sina bilder och haft utställningar runt om i världen. Han har släppt två böcker: ”Rainbow Transit” (Dewi Lewis Publishing) 2013, och ”African Catwalk” (Kehrer Verlag) 2016.

”Chic Afrique” öppnar på Rydals museum 29:e maj och visas fram till 10:e oktober 2021.