Prylnyhet

Phase One XC - mellanformat med fast objektiv

En mellanformatare som, konceptuellt, är som en kompaktkamera är vad Phase One skapat med sin nya XC. Den riktar sig till de som vill ha en stor sensor i ett litet format.

När man säger kompakt och resevänlig kamera så tänker nog de flesta på något som går ner i fickan. Phase Ones nya kamera lanseras som något för den resande fotografen, men man får nog ha förhållandevis stora fickor för att få ner den nya Phase One XC. Men å andra sidan handlar det om en mellanformatskamera med en sensor som är 47 procent större än de flesta digitala mellanformatssensorer idag.

XC är ett nytt koncept från Phase One som kompletterar deras befintliga plattformar XT och XF. XC skiljer sig från dessa genom att ha ett fast objektiv på 23mm f/5,6 (en bildvinkel och bländare som motsvarar 14,9mm f/3,6 på en fullformatskamera). Du kan byta mellan två olika digitala bakstycken, antingen ett IQ4 150 megapixel, eller ett IQ4 Achromatic 150 megapixel (vilket är svartvitt). Sensorn i dessa bakstycken är 53,4 x 40mm vilket nästan motsvarar det gamla 645-formatet, det är i sin tur alltså runt 47 procent större än de digitala mellanformatssensorer som sitter i kameror från Fujifilm, Ricoh eller Hasselblad. Även om Phase One XC är kompakt för vad det är så är den fortfarande 16,2 x, 14,3 x 10,5 cm stor och väger 1820 gram.

Vi har inte sett något svenskt pris för XC ännu, men på andra sidan Atlanten kommer priset att hamna på 62490 usd.