programvara

Photoshop 2.5: Så var det att redigera bilder på 90-talet

Utan lagerhantering och möjlighet till ett endast steg att ångra – kolla in när retuschören Colin Smith visar hur bildredigeringen gick till på 90-talet.

Tekniken för AI har på senaste utvecklats i en ruskig takt, så snabbt att det redan nu finns mycket avanceradeAI-algoritmer tillgängliga i den nya versionen av Photoshop, version 2021,som släpptes förra året. Med hjälp av maskininlärning av x antal referensbilder i sin databas har Adobe lärt upp och skapat sitt filterbibliotek kopplat till Adobe Sensei, en funktionalitet som de kallar för "Neural filters", eller "neurala filter".

Men läget var helt annorlunda på 90-talet. 19 februari 1990 släpptes den första publika versionen av Photoshop, v1,vilket ökade möjligheterna till bildbehandling radikalt. Version 2.5 som vi serretuschören Colin Smith berätta om i sitt klipp, släpptes 1993.

Detta var ett år innan dess skapare Thomas Knoll introducerade möjligheten till lagerhantering, något som underlättade bildredigeringen oerhört.

Användargränssnittet hos Photoshop 1.0, 1990.

När Kamera Bild tidigare träffade Thomas Knoll passade vi även på att fråga vilken version av Photoshop han tyckte var den bästa:

Thomas Knoll tillsammans med Kamera & Bilds chefredaktör Calle Rosenqvist

– Version 3.0 så klart, när vi valde att introducera lagerhantering i programmet. Det har förändrat arbetsflödet en hel del för många som använder programmet.

Både häftig och skrämmande teknik

Men tekniken är också skrämmande eftersom den kan missbrukas. Att bevisa saker blir allt svårare, i varje fall visuellt, både när det gäller stillbild och film. Om man nu inte ens kan säga om någon faktiskt tittat åt höger eller vänster på ett porträtt, är 20 eller 60 år gammal eller är glad eller ledsen – då har vi också minskat utrymmet för att våga tro på vad som är äkta eller inte.

Dagens bildjournalister löser sin rapportering genom att ta olika bilder på huvudpersonen med olika ansiktsuttryck, för att den ska passa till både den aktuella och kommande rapporteringen kring personen. Här är en annan, snabbare lösning, även om den så klart inte ska eller får användas i nyhetsrapportering. Än.

Läs mer om AI, bildredigering och Photoshop i artikeln "Kommentar: Photoshop 2021 AI – både häftig och skrämmande teknik".