programvara

Photoshop för Ipad är här

För över ett år sedan meddelade Adobe att de skulle lansera Photoshop för Ipads, och nu har det kommit.

När Adobe för över ett år sedan släppte nyheten att Photoshop CC skulle dyka upp under 2019 till Ipad var det många som blev nöjda. Det skulle ge möjligheter till ännu mer flexibel bildhantering. Nu har Adobe alltså hållt det löftet att lansera appen innan årsskiftet. I grunden är det samma program som finns till datorer, men anpassad till surfplattans mer handfasta kontroll i form av pekskärm.

Men det är inte riktigt en komplett version som erbjuds. Från Adobes håll säger man att de har lagt in de mest grundläggande funktionerna som de flesta använder. Det här innebär att mer tungarbetade funktioner ännu inte finns i programmet. Dessa kommer, enligt Adobe, att läggas till allt eftersom de får feedback om vad som saknas. Det går inte heller att redigera i 16 bitar.

Fördelen med att kunna bearbeta bilderna i surfplattan är bland annat att du kan göra en första redigering direkt i fält när du är klar kan du spara bilden i molnet och sedan fortsätta bearbetingen vid datorn när du kommit tillbaka.

Du kan även arbeta med PSD-filer med flera lager i den nya appen.

För att kunna använda den nya appen behöver du någon av följande enheter:

  • Ipad Pro
  • IpadPro (12,9-tum) och 2:a generationen
  • Ipad Pro (10,5-tum
  • Ipad Pro (9,7-tum)
  • Ipad 5:e generationen
  • Ipad Mini 4
  • Ipad Air 2

Samt ha ipados 13.1 eller senare. Det finns en 30dagars gratisversion som du kan ladda ner och testa, sedan kostar appen antingen 10 dollar i månaden ensamt, men den ingår även i några av de andra programpaketen från Adobe.

Photoshop i mobilkameran

Adobe kommer även att släppa en egen kameraapp till mobiltelefoner. Här kommer du att kunna göra vissa inställningar direkt i kameran och bilden kommer dels att sparas som på liveredigerade bilden, men också som enopåverkad bild. Exakt när appen kommer är inte klart, men det ska bli under 2020.