programvara

Photoshop för Ipad uppdateras med automatiserade funktioner

Adobe Photoshop till Ipad har nu fått ett par extra funktioner som säkerligen varit efterlängtade av en del. Bland annat dyker den omtyckta funktionen Content-aware fill, eller Innehållsmedveten fyllning, upp.

Adobe har släppt ett par uppdateringar för Photoshop Ipad-version. Programmet kom först (till Ipad) 2019 och nu kommer funktioner som många hade önskat sig redan då. Vi testade Photoshop för Ipad för två år sedan för att se hur det är att redigera på en surfplatta. Den största nyheten med dagens uppdatering är att användare nu får tillgång till funktionen Content-aware fill, eller Innehållsmedveten fyllning som det heter på svenska. Den här funktionen gör att du enkelt kan plocka bort saker och programvaran fyller ut området med material som den plockar från de omgivande områdena efter att ha analyserat bakgrunden.

Nästa större nyhet är en funktion som tar bort bakgrunden i en bild. Verktyget, som enkelt nog kallas "Remove bakgrund" i den engelska versionen, är snabbjobbat då det enda du behöver göra är att välja det och sedan klicka på den bild där du vill plocka bort bakgrunden och isolera huvudmotivet. Verktyget hittar du under lassoverktyget. Det ska också tilläggas att bakgrunden inte försvinner utan det skapas en lagermask som gör att du kan ta tillbaka den om du vill.

Verktyget Select subject har fått en uppdatering som för att Adobes AI-teknik kommer att identifiera om motivet är en person och i sådana fall vara extra noga med att skapa friläggnignsmasken för att fånga upp mindre detaljer som hårstrån eller liknande.

Andra uppdateringar är till exempel en förbättrad automatisk justering av ton, färg och kontrast och möjligheten att ladda upp egna typsnitt om du så önskar.