Utställning

Pieter ten Hoopen porträtterar barn som föder barn

När Pieter fotograferade barnmammorna ville han göra det på värdigt sätt. Med en stor vit tygfond som en portabel fotostudio porträtterade han alla på samma sätt.

Med en portabel studio har fotografen Pieter ten Hoopen rest runt i världen för att porträttera barnmammor. Nu visas bilderna i utställningen #childmothers, som belyser problematiken kring att minst 5 500 flickor under 15 år varje dag föder barn.

Ett barn som föder barn är förenat med komplikationer på många sätt: allt från missad barndom och skolgång till hälsoproblem och risken att inte överleva förlossningen.

Fotografen Pieter ten Hoopen har tillsammans med journalisten Sofia Klemming Nordenskiöld besökt sex länder på fyra kontinenter för att lyfta fram unga mammor och deras barn. Bakom projektet står FN:s befolkningsfond UNFDP och barnrättsorganisationen Plan International.

När Pieter fotograferade barnmammorna ville han göra det på värdigt sätt. Med en stor vit tygfond som en portabel fotostudio porträtterade han alla på samma sätt.

– Det var en utmaning att resa runt och bygga upp studion på alla olika platser, i allt från slumområden i Zambia till farliga områden i Colombia. Men det bästa är, i grund och botten, att det var kul överallt. Barnen älskade att vara i studion, berättar Pieter ten Hoopen.

”Alla är lika i studion”

Nästan 30 gånger sattes studion upp, och allt medan projektet framskred desto smutsigare blev det vita tyget av jordfläckar och damm.

– Barnen som fotograferades i studion kände sig betydelsefulla för ett ögonblick, det var det viktigaste, säger Pieter som även betonar vikten av jämlikhet i bilderna – vilket kan uppnås i en studio.

– Oavsett varifrån du kommer är alla lika i studion, säger han.

Utställningen #childmothers öppnar i Köpenhamn 17 maj. Den kommer sedan att visas på flera platser i Europa, bland annat på Gotland under Almedalsveckan.

Här kan du se bilderna och läsa om barnmammorna.