UTSTÄLLNING

Pieter ten Hoopens "Love Always" skildrar kärlek på flykt

Christian och den höggravida Maritza sitter trötta och utmattade mitt i floden utanför Niltepec i centrala Mexiko. Paret har vandrat i den stekheta solen hela dagen. Efter en lång dag svalkar de sina fötter i det kalla vattnet.

Dokumentärfotografen Pieter ten Hoppens bilder från några av världens mest utsatta platser samlas i turnéutställningen "Love Always".

Prisbelönte Pieter ten Hoopen har besökt områden präglade av krig, våld, inteolerans och katastrof, på uppdrag av FN:s flyktingorgan UNHCR. Resultatet blev en skildring av människors kärleksrelationer och hur deras liv ser ut, samtidigt som över 110 miljoner människor är på flykt runt om i världen.

Idén till projektet är Pieters egna och har följt med honom under flera år, och har nu alltså genomförts med porträttering av livsöden från Colombia, Bangladesh, Myanmar, Syrien, Sydsudan, Ukraina och Centralamerika.

– Kärleken som människor har till varandra var slående under arbetet. Hur vi stöttar varandra när livet är som svårast. Människor fortsätter sina liv, möter varandra i lägren, blir kära, gifter sig och får barn. De människor jag mötte såg framför sig ett bättre liv, även när det såg som dystrast ut. Kärleken som perspektiv ger hopp, säger Pieter ten Hoopen om sin utställning.

Från "Love Always".

Utställningen Love Always som är en vandringsutställning, öppnar den 17 januari 2024 på Värmlands museum i Karlstad och pågår till 11 februari 2024.

– Den dokumentära bilden har en given plats på ett museum. Med dess äkthet och trovärdighet ges betraktaren en ärlig chans att förstå vår omvärld. Att se Pieter ten Hoopens fotografier av människor är en upplevelse som kan vara både njutbar och tankeväckande, skrämmande och lärorik – bilderna lämnar aldrig betraktaren oberörd, säger länsmuseichef Åsa Hallén, Värmlands Museum.