Nyhet

Pixelns skapare Russell Kirsch död

Dataingenjören uppfann "pixeln" och skapade världens första digitala bild på 32 kilopixel.

Russel A. Kirsch är dataingenjören som uppfann pixeln, har gått bort 91 år gammal. Under sitt liv som forskare på MIT har han bidragit med en hel del teknik som nu används inom digital fotografering.

Kirsch har även jobbat i 50 år för National Bureau of Standards (NIST) där han även uppfann pixeln och producerade det första digitala fotografiet någonsin – bilden på sin son Walden. Bilden på Walden.

En av världens första digitala bilder med pixlar.

Bilden på Walden är uppbyggd av 172x172 pixlar, eller runt 32 kilopixel, och är skapad genom två monokroma inscanningar med olika känslighet. Varje pixel kunde bara vara vit eller svart (1 bit), men genom att göra två scanningar kunde en av dessa justeras för att representera gråskala.

Bilden på Walden är nu ikonisk, efter att ha blivit utnämnd till en av Life Magazines "100 fotografier som förändrade världen" under 2003.

Olikformade pixlar.

Uforskare andra pixelformer

Kirsch fortsatte att utveckla pixel-konceptet även under sin pension – bland annat genom att försöka förfina bildkvaliteten genom användningen av pixlar med olika form och förhållanden. Bland annat sa Kirsch att "det mest logiska var att göra pixlarna kvadratiska, men det logiska är ju inte den enda möjligheten. Det var väldigt dumt att alla har lidit av detta sedan dess".

Russels son Walden, men nu som vuxen. Till vänster ser vi en bild uppbyggd av vanliga kvadratiska pixlar, till höger samma bild men med variabla pixlar.

Mer fotohistoria