Lag & Upphovsrätt

Polis drog vapen mot fotograf – visste inte vad GoPro är

I en video från förra året filmas en amerikansk polis som riktar vapen mot en fotograf, med förklaringen att han inte visste vad en GoPro är. Nu har videon fått ny spridning på nätet.

Den över ett år gamla videon när en amerikansk polis från San Diego Collage Community drog vapen mot en fotograf har nu fått nytt liv efter att ha spridits på Reddit, med flera reaktioner och kommentarer på polisens tillvägagångssätt. Videon visar en fotograf som har en kamera med tillhörande GoPro monterad, något som gör att polisen blir misstänksam.

I början av videon frågar polisen vad fotografen filmar, för att sedan kräva att fotografen ska lägga ned sin utrustning eftersom han inte vet vad det är han håller i. Fotografen vägrar, och polisen tar då sin pistol ur sitt hölster för att efter en stund rikta sitt vapen mot fotografen i runt 20 sekunder innan en annan polis dyker upp.

Den andra polisen visste vad en GoPro var, och fotografen blev inte arresterad för händelsen. Polisen som drog vapen ska ha fått tjänstledigt efter händelsen.

En Tamron Novoflex 300 med pistolgrepp från 1987.

Problem med kameragevär

Vi har tidigare läst om flera incidenter mellan fotografer som fotograferat med så kallade kameragevär, alltså kameror som är utformade som gevär för att ge en stabilare formfaktor.

Kamerorna har då misstagits för att vara riktiga fungerande gevär, främst då kamerans grepp eller monterade tillbehör formats som hos ett gevär, med avtryckare för att ta en bild.

Precis som i Sverige så är det även i USA tillåtet att fotografer och filma på allmän plats. I vår artikel "Fyra områden med fotoförbud – annars fritt fram" kan du läsa mer om hur reglerna för fotografering ser ut i Sverige.