Lag & Upphovsrätt

Polis stoppade filmande journalist på SD:s torgmöte

Polisen sa åt en journalist att stänga av sin kamera, under SD:s torgmöte i Karlstad. Nu JO-anmäler journalisten polisen. (Detta är en arkivbild.)

När en journalist på allmän plats filmade Sverigedemokraternas torgmöte, blev han stoppad av polis. ”Filma inte mer, annars blir du avvisad”, var budskapet från polisen. Nu JO-anmäler journalisten polisen.

Det var i fredags som Sverigedemokraterna höll torgmöte i Karlstad. En frilansande journalist var där för att bevaka händelsen, vilket han gjorde genom att filma. En funktionär från SD kom då fram till journalisten och menade att han direktsände partiledaren Jimmie Åkessons tal och på så sätt störde den tekniska utrustningen på plats. Detta rapporterar Medievärlden.

Situationen ledde till att polis tillkallades, som sa åt journalisten att sluta filma. Han förklarade då att han var journalist och att det inte handlade om någon direktsändning. Men polisen upprepade att journalisten skulle stänga av sin kamera. I en videosekvens från platsen hörs polisen säga: ”Jag säger inte till dig en gång till. Filma inte mer. Respektera det – annars blir du avvisad.” Då ska journalisten ha gjort så, och lämnat platsen.

”Strider mot gällande lagstiftning”

Nu har journalisten JO-anmält händelsen och menar att polisen inte har något stöd i lagen för sitt agerande.

”Polismannens ultimatum, som också kan ses som ett hot, strider mot gällande lagstiftning. Polismannen har utan lagstöd hindrat mig från att filma en politisk aktivitet på allmän plats, en aktivitet specifikt anordnad av det aktuella partiet för allmänheten och för media, utanför polisens avspärrning”, står det i anmälan till justitieombudsmannen.