Lag & Upphovsrätt

Polisen får nej till ansiktsigenkänning på flygplats

Genom att utveckla ett datorprogram kan bilder från övervakningskameror matchas med bland annat polisens register och passuppgifter. Detta vill polisen testa på Skavsta flygplats, men får nej från Datainspektionen.

Polisen vill testa ansiktsigenkänning på Skavsta flygplats, för att kunna matcha bilder från övervakningskameror med polisregistret. Men Datainspektionen säger nej, trots att de förstår polisens behov. Problemet är lagstiftningen.

Polisen har begärt att få testa ansiktsigenkänning på Skavsta flygplats. Detta för att kunna stoppa kriminella som är på resande fot. Genom att utveckla ett datorprogram kan bilder från övervakningskameror matchas med bland annat polisens register och passuppgifter.

Polisen menar att det finns ett behov av detta för att kunna stoppa grovt kriminella som med hjälp av stulna pass tar sig in och ut ur landet. Tanken är sedan att datorprogrammet ska införas på fler svenska flygplatser och hamnar.

Lagen sätter stopp

Men Datainspektionen säger nej – trots att de egentligen inte är emot polisens begäran.

– Vår bedömning är att polisen har ett tydligt behov av att få utföra det tänkta testet, men för att det ska bli möjligt krävs en ändring i lagstiftningen, kommenterar Elena Mazzotti Pallard, jurist på Datainspektionen i ett pressmeddelande.

Datainspektionen ifrågasätter inte den rättsliga grunden för tekniken eller på det sätt polisen avser att behandla uppgifterna de samlar in. Det som Datainspektionen menar är problematiskt är en formulering om biometriska uppgifter i utlänningsdatalagen som övertrumfar dataskyddslagen.

Därför anser de att lagen behöver ses över, innan polisen kan få testa ansiktsigenkänning på Skavsta flygplats. Ärendet blir nu en fråga för regeringen.

”Bara att vänta snällt”

Polisen menar dock att testet med ansiktsigenkänning på flygplats kommer att komma förr eller senare.

– För oss innebär det bara att det kommer ta lite längre tid och det är bara att vänta snällt. Just nu för vi en dialog med Justitie­departementet och hoppas att frågan blir prioriterad så att vi kan köra igång, säger säger Britt-Louise Wahlberg, processledare på polisens nationella operativa avdelning, till SVT.