programvara

ProCamera ger mer kontroll över din kamera i Iphone

Saknar du inställningsmöjligheter till kameran i Iphone erbjuder ProCamera det i överflöd, utan att du behöver ge upp automatiken.

Kamera Bilds systertidning Mobil berättar hur appen ProCamer för Iphone kan fixa fler inställningsmöjligheter till din Iphone-mobil – utan att ge upp automatiken.

Apples filosofi har alltid varit en lätt patroniserande “bry dig inte om det, det löser vi åt dig”-attityd. Ofta med fantastiska resultat där man kan lita på att allt bara funkar. När det kommer till mobilkameran blir denna inställning extra tydlig. Apple gör verkligen sitt bästa för att låta dig ta bra bilder med ett knapptryck, men om du inte är nöjd har du väldigt lite möjlighet att ändra kamerainställningarna.

När du startar ProCamera möts du av ett rätt annorlunda användargränssnitt än i Apples kameraapp. Annorlunda men inte svårt, och faktum är att du även här kan välja att bara trycka på den stora avtryckarknappen och bildresultatet blir snarlikt det för Apples kameraapp.

Men det är förstås de rika inställningsmöjligheterna du är ute efter, och här kan du manuellt justera iso-tal, exponeringskompensation, exponeringstid, vitbalans (med två reglage) med mera. Jag imponeras över användargränssnittet, där du kan ha upp till två reglage på ena sidan av skärmen för olika inställningar och enkelt växlar mellan vilka utan att det blir otydligt vilka två reglage du valt. Inställningarna funkar för alla mobilens kameror, och även för videofilmning är appen funktionspackad utan att kännas överlastad.

Histogram kan du också få, tre olika modeller, som visas infällt i skärmen till vänster i bild. Du kan välja att spara bilder i raw-format (flera olika varianter) och du kan välja komprimeringsgrad om du sparar i jpeg eller heif. Det finns också videoinstruktioner i appen för hur du använder alla funktioner.

Läs hela artikeln på mobil.se.