Prylnyhet

Profoto B2 – mångsidigt och ännu smidigare

En av de nya tillbehören till B2 och B1.
En av de nya tillbehören till B2 och B1.
Profoto B2 in action. Foto: Bengt Luthman
Profoto B2 in action. Foto: Bengt Luthman

När Profoto släppte sin trådlösa TTL-blixt B1 så slog den ner med lite av en skräll i blixtvärlden. Att kunna jobba snabbt, med automatik och slippa sladdar var något som många såg fram emot. Nu lanserar de B2 som är en vidareutveckling av konceptet och passar ännu bättre för den rörlige fotografen. Kamera & bild har testat blixten och vi är imponerade.

B2 är i princip en B1 fast uppdelad i två olika enheter. Dels ett 700gram lätt blixthuvud och ett 1,6 kilo tungt batteripack. Det här gör så klart att man blivit tvungen att återinföra en sladd. Men det gör också att blixthuvudet är betydligt lättare än B1'an och lättare kan bäras runt och skickas upp högt på stativ utan att det blir allt för topptungt.

All teknik som finns i B1'an har migrerat över till B2. Här finns så klart TTL, HSS och allt annat vi känner igen från B1. Styrkan har dock halverats, så istället för 500Ws får man 250Ws.

Batteripacket kan driva två blixthuvuden, dessa kan dessutom ha helt asymmetrisk styrka. Det ena kan alltså vara på full kräm medan det andra är på ministyrka.

Nya tillbehör

Profoto lanserar också en ny serie med tillbehör. Eftersom tanken med dessa blixtar är att de ska vara lätta och enkla att få med sig och jobba med så är de nya tillbehören gjorda med tanke på just detta. Stativfästena på B2 är dessutom inte riktigt lika hållbara som hos de större blixtarna. Materialet i softboxar och octaboxar är tunnare vilket gör dem lättare och tar mindre plats. En annan anledning till den nya serien tillbehör är att de nya blixthuvudet är kortare och man kan därför inte fästa lika djupa ljusformare på huvudet. En ny speedring ingår bland de nya tillbehören, vilket är betydligt lättare än den tidigare. Det ska dock tilläggas att de andra ljusformarna från Profoto passar på B2 också, men de tyngre får användas med viss försiktighet.

Vi har testat

Kamera bild har testat ett set med B2'or. Det fullständiga testet kommer att dyka upp i nummer 4/2015. Men vi kan säga att vi är imponerade. B2'an blir stabilare att ha på stativ eftersom vikten sitter i batteripacket som står på marken, om man vill kan man dessutom sköta både blixt och kamera. Om man fäster blixten på ett enbensstativ och hänger batteripacket över axeln och har en lätt kamera är det inga större problem att ta snabba porträtt med studiokalitet på ljuset helt utan assistent och samtidigt vara helt rörlig.

Läs nummer 4/2015 av Kamera bild för ett mer utförligt test.