Prylnyhet

Profoto C1 – studioljus för mobilfotografen

Det svenska blixtföretaget Profoto lanserar nu två nya produkter som riktar sig till den som fotograferar med sin mobiltelefon.

Profoto har analyserat marknaden och kommit fram till att det är många som fotograferar med sina mobiler och som använder sig av dessa bilderna för att bygga varumärken och driva affärsverksamhet. Mobiltelefonen får en större plats i bildskapandet, och för att se till att det finns bra ljus även för mobilfotografen har Profoto tagit fram C1 och C1 plus.

Enheterna kopplas samman med mobilen och kan sedan användas stillsammans med appen Profoto Camera. Du kan ta bilder antingen via mobilen eller via själva blixten.

Den som vill jobba enkelt använder blixtarna i sitt automatiska läge medan andra kanske vill justera styrkan själv vilket också är möjligt. Filmaren kan välja att köra kontinuerligt ljus från blixtarna.

Två modeller

C1 Plus är aningen större och aningen kraftigare än syskonmodellen utan tillägget "Plus" i namnet. Men den kan också använda sig av de ljusformare som finns till A1, dvs en kupol, färgfilter och raster för att ytterligare ge dig kontroll. Tillbehören fästs med hjälp av små magneter. Plusvarianten har även en stativgänga om man vill ha händerna fria. C1 Plus är också kompatibel med Profotos AirTTL och kan då användas tillsammans med andra Profotoblixtar, eller för sig själv tillsammans med en kamera och en AirTTL-sändare.

Profoto anger effekten i lumen och C1 Plus kan prestera 4300 lumen medan C1 kommer upp i 1600 lumen. Båda har två olika typer av led-dioder, varma och kalla vilka justerar temperaturen på ljuset mellan 3000 och 6500K. Båda kan trycka iväg 2000 blixtar på full styrka innan batteriet bör laddas.

C1 är 4,9 cm hög och har en diameter på 7,4 cm. C1 Plus är 3,7cm hög och har en diameter på 7,9cm.

Priset för C1 hamnar på 2990 kronor oh den mer avancerade och starkare C1 Plus kommer att kosta 5590 kronor.

"Vi stödjer alla bildskapare"

Kamera Bild fick chansen att prata med Profotos VD Anders Hedebark och ställa några frågor om de nya blixtarna.

– Vår filosofi är att vi ska stödja alla bildskapare. För oss är Apple ännu en kameratillverkare och därför är det naturligt för oss att skapa en produkt som kan användas även med den kameran, säger Anders Hedebark.

I dagsläget finns appen Profoto Camera bara till IOS, men planen är att ta fram en variant även till Android.

– Anledningen till att vi började med IOSär att en stor del av vår befintliga kundgrupp använder sig av appleprodukter. Men det är också lättare att ta fram en väl fungerande produkt till IOS eftersom den bara behöver anpassas till en typ av hårdvara. För Android finns det mängder av olika hårdvara som vi måste ta hänsyn till, säger han.

Profoto tror att de nya C1 och C1 Plus kommer att finna sin plats dels hos deras befintliga kundkrets, men även hos en målgrupp som tycker att systemkameror är för krångliga men som ändå har ett stort behov av bra bilder.