Prylnyhet

Profoto Pro-11 – ny proffsmodell med trådlös teknik

Den svenska blixttillverkaren Profoto lanserar nu sin nya toppmodell inom studiosegmentet, Pro-11 som bygger på föregångaren men kryddas med ny teknik.

Profoto har nu lanserat sin nya toppmodell Pro-11. Ser man på de rent blixtmässiga specifikationerna kan vi inte utröna några större skillnader från föregångaren Pro-10. Det handlar alltså om ett aggregat som kan tuta iväg 2400Ws vilka kan justeras individuellt mellan de två uttagen i elva steg i 1/10 steg. Den snabbaste brinntiden är 1/80000s i det så kallade freeze-läget, då vid 2,4Ws. den laddar om på 0,02-0,7 sekunder men har också ett stroboskopläge med 50 bilder per sekund.

Vad är det då som har förändrats? Jo, Profoto har implementerat sin AirX-teknik i den nya Pro-11. Det betyder att förutom den vanliga fjärrstyrningen så finns nu även en bluetoothstyrning som gör att blixtarna kan styras från Profotos app. Men räckvidden är märkbart kortare med bluetooth (upp till 30 meter) jämfört med den vanliga radiostyrningen (upp till 300 meter), vilket antagligen inte är ett reellt problem speciellt ofta.

Det här gör också att det är enkelt att uppdatera blixtarna med ny mjukvara eftersom det kan göras trådlöst. Du kan också använda Pro-11 tillsammans med din smartphonekamera via Profotos appar.

Priset för den nya Profoto Pro-11 är 149995 kronor.