programvara

Jämförande test: Bästa molnlagringen – spara mobilens bilder säkert

Bilderna i säkert förvar även om mobiltelefonen går sönder och tillgång till alla bilder och filmer du någonsin tagit utan att för den skull fylla telefonens lagring. Det är några fördelar med molnlagring.

I samband med World Backup Day 2022 har Kamera Bild tillsammans med systertidningen Mobil testat 10 olika molntjänster för backup av bilder. Passa på att backupa dina alster du också – innan olyckan är framme.

Allt om bildbackup

Nedan hittar du en kortversion av vårt jämförande test, hela testet med skillnader och priser hittar du på mobil.se.

Spara mobilens bilder säkert

Icloud, Google, Dropbox och Onedrive hör till de mest kända tjänsterna för molnlagring. Utöver dessa finns det utmanare och uppstickare som sticker ut med billigt pris, smarta funktioner eller i vissa fall både och. Här fokuserar vi på de molntjänster som låter dig lagra just foton och filmer du tagit med din mobiltelefon, men flera av tjänsterna är samtidigt fullfjädrade lagringstjänster för alla filer och information du kan tänka dig. Andra riktar sig specifikt på foton och gör det riktigt bra.

En molntjänst innebär att du hyr lagringsutrymme på ett stort företags server. Företaget garanterar att inget innehåll försvinner av misstag, och de stora molntjänstleverantörerna har varit mycket bra på att hålla det hittills. Med en app i mobilen kan du bläddra bland dina filer och ladda upp eller ner dem mot molnet. Bilderna du lagrar är ofta tillgängliga via valfri webbläsare och i vissa fall finns även smarta appar till datorn som gör att filerna finns tillgängliga när du har internetuppkoppling, men inte upptar utrymme på hårddisken.

En molntjänst gör det också enkelt att komma åt bilder och andra filer från mer än en enhet. Det här gör att du till exempel enkelt kan se dina bilder du tagit på mobilen på surfplattans större skärm, eller på din teve hemma. Tjänsten kan också vara ett smidigt sätt att dela filer med andra.

Låt oss nu titta närmare på de tjänster vi jämfört:

Google Photo

Precis som namnet antyder så är Google Foto en tjänst fokuserat på bilder och här lagrar du alltså bara filmer och bilder, inte några andra filtyper. Google Foto särskiljer sig från övriga tjänster genom att det inte bara är lagring av dina bilder utan kanske mest ett sätt att hitta och uppleva de bilder du tagit.

  • Plus: Smart bildigenkänning, identifierar ansikten, enkelt att hitta och upptäcka bilder du glömt, bildredigeringsverktyg integrerade
  • Minus: Begränsad tillgång till de faktiska filerna, rörigt vad som raderas när du tar bort en bild beroende på vilken enhet du använder

Amazon Photos

Amazon Photos finns som app för dator, Iphone och Android och här laddar du alltså enkelt och automatiskt upp alla dina bilder. I marknadsföringen säger Amazon att programmen undviker att skapa dubbletter, men det första som händer när jag installerar datorprogrammet är just att det varnar för att om jag även använder mobilappen kan det innebära att bilder laddas upp dubbelt.

  • Plus: Även annan lagring än foton då i Amazon Drive
  • Minus: Enbart uppladdning eller nedladdning i datorapp ingen synk, få specifika fotofunktioner

Apple Icloud

Den molnlagring som är inbyggd i Iphone är så klart en lika självklar deltagare i testet som det är en outsider. Icloud används i Iphone och i Apples andra produkter för all typ av molnlagring, så det är inte bara för bilder och filmer. Här lagras även säkerhetskopior, sms-meddelanden, inställningar och annat. Helt enkelt allt som gör att du kan säkerhetskopiera din gamla Iphone, köpa en ny och föra över innehållet så din nya Iphone innehåller precis det din gamla hade.

  • Plus: Tät systemintegration, föreslår minnen har smart bildigenkänning, identifierar ansikten, enkelt att hitta och upptäcka bilder du glömt
  • Minus: Bundet till framförallt Apple-enheter, Ingen Android-tillgång, Begränsad tillgång till de faktiska filerna

Kilijaro

Det här är en svensk bildtjänst som lovar mycket. Tanken är att Kiliaro ska vara ditt sociala bildgalleri och det ska vara enkelt att dela bilder med andra. Appen finns för både Iphone och Android och via den laddar du upp dina bilder och filmer. Du kan prova gratis, men för att ladda upp obegränsat med bilder behöver du betala, vilket kostar 19 kronor per månad.

  • Plus: Svensk tjänst, priset
  • Minus: Barnsjukdomar, Begränsad tillgång till de faktiska filerna

Google Drive

Till skillnad från Google Foto så är dock Drive som en hårddisk och alla speciella funktioner för att visa och hitta bilder i Google Foto är borta. Här, i Google Drive, sparas alla filer i sin originalkvalitet och det går lika bra att spara bilder som textdokument, ja vilka filer som helst helt enkelt.

  • Plus: Fullkomlig filtillgång som en extern hårddisk, filer på begäran i dator sparar lagringsutrymme lokalt
  • Minus: Få specifika fotofunktioner

Degoo

Det här är svensk molnlagring och något av det första jag möts av i appen är meddelandet om att jag tjänat in extra lagringsutrymme. Deego finns som Ios- och som Android-app och den laddar upp dina bilder och filmer till molntjänsten. Gränssnittet visar i startläget utvalda bilder i en blandad ordning oavsett när du tagit dem. Den här vyn kallas för “Moments” och speciellt blandat med de annonser och erbjudanden som förekommer inblandat här blir appen som helhet ganska rörig.

Plus: Svensk tjänst, även annan lagring än foton

  • Minus: Störande annonser, rörigt gränssnitt, begränsad tillgång till de faktiska filerna

Microsoft Onedrive

Onedrive har även en hel del specifika fotofunktioner för att underlätta för dig att hitta dina bilder. Bildigenkänning kan till exempel kategorisera dina bilder så att du kan hitta alla bilder på berg, stränder, båtar, teckningar, blommor och allt möjligt annat. Foton kan även grupperas efter var de är tagna, baserat på gps-positionen då när du tog bilden.

  • Plus: Fullkomlig filtillgång som en extern hårddisk, priset särskilt för familjer, filer på begäran i dator sparar lagringsutrymme lokalt
  • Minus: Få specifika fotofunktioner

Flickr

Flickr har mobilappar för både Iphone och Android och de låter dig ladda upp hela din kamerarulle från telefonen på ett smidigt sätt, precis som alla andra tjänster i det här testet. Det är ju något av grundfunktionen. Utöver detta finns ett litet program till datorn (mac och pc) som laddar upp bilder även därifrån och ska matcha mot redan uppladdade bilder från till exempel telefonen så att du slipper dubbletter.

  • Plus: Fotogemenskap, priset, bildredigeringsverktyg integrerade
  • Minus: Begränsad tillgång till de faktiska filerna, i vissa delar omodernt

Idrive Photos

För 10 dollar per år får du både 1 terabyte lagring av filer och obegränsat med bilder och videouppladdningar, så det är främst priset som gör Idrive till ett intressant alternativ. Idrive Photo kombinerar alltså vanlig fillagring med en specifik fototjänst. Det här gör att Idrive har två appar, en för filer generellt och en för specifikt foton och filmer.

  • Plus: Priset, även annan lagring än foton
  • Minus: Begränsad filsynk i dator - bara uppladdning eller återställning, få specifika fotofunktioner, begränsade appar

Dropbox

Dropbox-appen finns både till Iphone och Android och sköter uppladddning av dina bilder och filmer. Det finns även ett datorprogram som sköter uppladdning och åtkomst till filerna från en dator. Då kan du också välja att antingen lagra alla filer lokalt på datorn eller låta filerna ligga online för att spara hårddiskutrymme. Det senare kräver dock att du betalar för ett pluskonto.

  • Plus: Fullkomlig filtillgång som en extern hårddisk, även annan lagring än foton, filer på begäran i dator sparar lagringsutrymme lokalt
  • Minus: Enbart 2 GB gratisutrymme, få specifika fotofunktioner

Läs hela det jämförande testet med skillnader och priser på mobil.se.