https://www.kamerabild.se/nyheter/program/nya-lightroom-ger-30-procent-hogre-upplosning-i-dina-bilder
546458
Program
programvara

Nya Lightroom ger 30 procent högre upplösning i dina bilder

Totalbetyg

Adobe uppdaterar Lightroom Classic CC, Lightroom CC och Camera raw med ett par nya funktioner varav en ska ge bilderna upp till 30 procent högre upplösning.

Uppdateringarna i Lightroomplattformarna och Camera raw kallas för Förbättra detaljer och arbetar på pixelnivå. Funktionen har tagits fram med hjälp av Adobes artificiella intelligensplattform Sensei. Den är till stor del ett svar på de problem Fujifilm-användare haft med Camera raw där man haft färgfel och problem med återgivningen av fina detaljer.

Men funktionen fungerar även med råfiler från kameror med bayermönster. Förbättra detaljer ska förbättra de fina detaljerna i bilden och därmed ge upp till 30 procent högre upplösning i bilderna. Den nya funktionen ska fungera med de flesta råfiler. 

 

I Lightroom CC har Adobe även lagt till funktionerna HDR, Pano och HDR Pano. Dessa funktioner kan automatiskt sätta samman bilder till HDR-bilder, panoramor och HDR-panoramor. HDR-funktionerna fungerar bäst om bilderna är fotograferade med auto-bracketing, det vill säga att man tar flera exponeringar av samma motiv. Panoramabilderna linjeras och distorsion korrigeras. Adobe säger att funktionerna fungerar både med råfiler och icke-råfiler, men man får mest ut av dem genom att använda råfiler. 

De har även lagt till funktioner som ger bättre kontroll över bildens färg och toner, samt varningar för när historgrammet klipper. Det vill säga när något blir helt svart eller helt vitt. Lightroom Classic har även fått några uppdateringar som ska göra det stabilare och snabbare att fotografera med en Nikonkamera kopplad mot datorn. Du får även utökad kontroll över kameran direkt från Lightroom. 

167315513313063_2299488733429053