https://www.kamerabild.se/nyheter/prylar/canon-eos-rp-en-lattare-och-enklare-lillebror
546461
Prylar
Prylnyhet

Canon EOS RP – en lättare och enklare lillebror

Canon EOS RP med det extra grepptillbehöret monterat.
[{ msrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/field/image/canonrp.jpg?itok=DY8jqGbr', src: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/field/image/canonrp.jpg?itok=DY8jqGbr', osrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/field/image/canonrp.jpg', w: 1728, h: 1249, title: 'Canon EOS RP med det extra grepptillbehöret monterat. ' },]

Totalbetyg

Nya spegellösa fullformatskameran EOS RP är Canons enklare instegskamera till Canons R-system. Minskad vikt och enklare användning är något som skiljer den mot storebror EOS R.

Canon fortsätter att utveckla sitt EOS R-system med fler kameror. Nu släpper de en efterföljande, något nedbandad lillebror, med fokus på de som vill ta steget upp mot det spegellösa fullformatet, tillsammans med sex nya RF-objektiv.

Även namnet på kameran, EOS RP, avspeglar att Canon vill nå en bred målgrupp med kameran, precis som deras tidigare analoga Canon FP och Canon P. Även de kamerorna hade med just "P" i namnet på grund av att de skapats för en bred skara användare.

I stort är Canon EOS RP en kamera som bygger helt på EOS R – den grundläggande designen är i det närmaste exakt likadan, även om kamera huset är något lättare med sina 440 gram (mot EOS R:s 580 gram) och något mindre än EOS R. Det som utseendemässigt främst skiljer är att EOS RP mot sin storebror är att den saknar både touchbar-kontrollen för tummen på baksidan, samt informationsskärmen på ovansidan.

Även låsratten "lock" för funktionslåsning har flyttats och sitter nu vid tumreglaget.

Skärmen på EOS RP är vinklingsbar på precis samma sätt som hos Canon EOS R.
 

EOS RP har till skillnad från EOS R en programvalsratt, främst för att tillgodose en smidig övergång för de som är vana vid fysiska reglage jämfört med EOS R som var mer knappdriven för dessa inställningar.

Upplösningen är 26,2 megapixel och ett ISO-omfång på 100–102 400 ISO. Pekskärmen på 3 tum har en upplösning på 1,04 miljoner bildpunkter. Den elektroniska sökaren har en upplösning på 2,36 miljoner bildpunkter.

Med Canons AF-system "Dual Pixel AF" finns på Canon EOS RP 4779 AF-punkter, valbara över en yta på 88 procent av bilden (100 procent vertikalt, 88 procent horisontellt). Till skillnad från EOS R har RP-kameran från början möjlighet till kontinuerlig autofokus i ögon- och ansiktsigenkänningsläget.

Canon EOS R med objektiv.

Seriebildstagningen är 5 bilder per sekund som snabbast i serie om max 50 bilder i råformat, eller 4 bilder per sekund med följande AF. Autofokusen arbetar i ljus ned till -5 EV-steg, alltså en stegs skillnad mot EOS R som klarar av än svagare ljus, -6 EV.

Film spelas in i 4K/25p i 120 megabit (ALL-I intraframe) i 8-bitars 4:2:0-format. Full-HD spelas in i 1080/60p i 60 megabit (med RF- eller EF-objektiv, ej EF-S). Via HDMI ges möjligheten till 8-bitars 4:2:2.

Canon EOS RP med tillbehöret EG-E1 för bättre ergonomi.

Canon EOS RP går även att komplettera med den utökade grepplattan EG-E1 som förbättrar ergonomin för den som vill ha en något större kamera på höjden, exempelvis för ett bättre grepp.

 

Specifikationer:

  • Bildskärm: 3 tum, 1,04 miljoner bildpunkter, pekskärm
  • Elektronisk sökare: 2,36 miljoner bildpunkter 
  • Intervallfotografering
  • Canons nya råformat CR3, 14 bitar
  • Inbyggd digital objektivoptimering (DLO)
  • Vikt, kamaerahus: 485 gram
  • Wifi och blåtand

 

Canon EOS RP med medföljande EF-adapter har ett rekommenderat pris på 16 599 kronor inklusive moms. EOS RP med RF 24–105L samt EF-adapter kostar 27 599 kronor inklusive moms. Grepplattan EF-E1 kostar 849 kronor inklusive moms.

Canon EOS RP har säljstart 27 februari. 

167315513313063_2301236419920951