Prylnyhet

Canon släpper ljuskänslig sensor på 250 megapixel

Sensorn ska användas i övervakningssystem och arkiveringsprocesser där hög upplösning behövs.

Extremt hög upplösning och hög ljuskänslighet är en svårblandad kombination, men något som vissa applikationer behöver, exempelvis kameror för övervakning. Canon har nu släppt sin nya högupplösta 250 megapixelssensor som kan användas för just detta.

CMOS-sensorn är i APS-H-format (29,4x19,9mm), alltså Canons motsvarighet till APS-C, och med 250 megapixel (19568x12588) finns möjlighet att få videokvalitet som är 30 gånger så detaljerad som videwo i 4K.

Den nya tekniken som används innehåller en ROI-teknik, "Region of interest", vilket innebär att sensorinformationen går att läsa ut godtycklingt över ytan. Fördelen med det är att man kan läsa ut en speciell del av bildytan i 24 bilder per sekund i 8K, 30 bilder per sekund i 4K eller 60 bps i full-HD. Detta är extra användbart för att spela in video från exemelvis de delar i bilden som något objekt rör sig över. Den höga upplösningen gör också att sensorn själv också kan fungera som en elektronisk zoom. Sensorn ska enligt Canon också vara extremt ljuskänslig.

Utläsningen från sensorn sker i upp till hastigheten 1,25 miljarder pixlar per sekund – vilket motsvarar 250 megapixel i 5 bilder per sekund.Sensorn med namn LI8020SAC/LI8020SAM finns för både svartvit eller färgbild.

Sensorns applikationsområde är främst industriell användning, så det återstår att se om delar av denna teknik, som selektiv utläsning i hög hastighet, kommer att dyka upp i konsumentkameror framöver.