https://www.kamerabild.se/nyheter/prylar/fem-objektiv-med-extrem-ljusstyrka-fran-venus-optics
547907
Prylar
falskt
Prylnyhet

Fem objektiv med extrem ljusstyrka från Venus Optics

[{ msrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/field/image/laowa_lenses_top.jpg?itok=w9WLMo6I', src: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/field/image/laowa_lenses_top.jpg?itok=w9WLMo6I', osrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/field/image/laowa_lenses_top.jpg', w: 1251, h: 889, title: ' ' },]

Totalbetyg

Venus Optics har släppt fem nya objektiv där fyra av de fem har en maximal bländare på f/0,95. De täcker dessutom in de flesta sensorstorlekar, mft, aps-c och fullformat.

Det var inte så länge sedan vi skrev om att Venus Optics lanserade några nya objektiv, eller i alla fall gamla objektiv med nya fattningar. Nu kommer fem nya objektiv varav ett är för asp-c, ett för mot och tre för fullformat. Fyra av objektiven är fasta och riktigt ljusstarka medan ett är en vidvinkelzoom med något sämre ljusstyrka. 

k

För mft kommer Laowa 25mm f/0,95 MFT som, för stillbildsfotografer, passar på Olympus och Panasonics kameror. Konstruktionen består av elva linselement i åtta grupper och ett av dem var är sfäriskt, ett är lågspridande och tre är högbrytande. Bländaren, som har nio blad, går att justera från f/0,95 till f/16. Närgränsen är 25 centimeter och vikten ligger på 570 gram. 

 

Fotograferar du med en aps-c-kamera kommer Laowa CF 33mm f/0.95 APO. Här är antalet linselement fjorton och de är placerade i nio grupper med ett sfäriskt, ett lågspridande och fyra högbrytande. Bländaren har, liksom hos mft-objektivet, nio blad men den går bara till f/11. Närgränsen är 35 centimeter och vikten liger på 590 gram. Fattningarna den kommer för är Canon EF-M, Nikon Z, Fuji X och Sony E. 

 

Nästa objektiv på listan är ett Laowa FF II Argus 35mm f/0,95. Den optiska konstruktionen är densamma här som i det ovanstående asp-c-objektivet vad gäller linselementen. Däremot har bländaren fått femton blad istället för nio vilket borde ge en mjukare oskärpa. Vikten ligger på 755g och närgränsen är 50 centimeter. 

 

Med tio millimeter längre brännvidd kommer Laowa FF II 45 mm f/0,95. Liksom hos 35an har den femton blad i bländaren men ett linselement mindre. Vikten ligger på 850 gram och närgränsen är 50 centimeter. 

 

Det tredje objektivet för fullformat är en vidvinkelzoom, Laowa FF II 12-24 f/5,6 C-Dreamer. Här är bländaren fembladig och närgränsen är 15 centimeter. Det ger potential för en lite kantigare oskärpa, Det brukar generellt vara fallet när man har färre bländarblad. Men det är så klart svårt att säga utan att ha sett bilder från objektivet. Vikten ligger på 497 gram och det finns till Canon RF, Leica M, Nikon Z och Sony E. 

I dagsläget har vi inte sett några priser för dessa objektiv eller när dessa kommer att vara tillgängliga. Men prismässigt brukar Laowa-objektiv vara överkomliga. Här är ljusstyrkan väldigt hög i alla objektiven vilket kan dra upp priset något. Avsaknaden av autofokus och andra elektroniska hjälpmedel gör dock att priserna hålls nere ändå. 

 

gr:rror validating access token: Sessi