Prylar
https://www.kamerabild.se/nyheter/prylar/fota-infrar-tt-i-mellanformat-med-pentax-645z
Prylnyhet

Fota infrarött i mellanformat med Pentax 645Z IR

Att man släpper en ny version av en kamera omgjord för infraröd fotografering är inte helt ovanligt. Men att man gör det med en mellanformatskamera händer inte så ofta.
544666

Att vissa kameror kommer i versioner för IR-foto är ingen nyhet, till exempel Fujifilm har gjort det med sin X-T1. Att man gör det med högupplösta mellanformatskameror är dock inte lika vanligt. I 645Z IR har Ricoh helt enkelt plockat bort IR-filtret som i vanliga fall sitter framför sensorn. Men det kräver att man kompletterar objektivet med ett påskruvat filter som tar bort det synliga ljuset och bara släpper igenom det, för det mänskliga ögat, osynliga infraröda ljuset. 

Autofokusen kommer dock inte at fungera eftersom den använder sig av det synliga ljuset, Ricoh föreslår därför att man fokuserar manuellt med hjälp av ett förstorat utsnitt på den vinklingsbara displayen. I övrigt fungerar kameran som vanligt. 

Tråkigt nog är inte det här en produkt som är tänk att spridas till vanlgia konsumenter. Istället är det ett verktyg som bara kommer att säljas till museer och vetenskapliga institutioner, för att köpa den måste man dessutom skriva på ett avtal som beskriver vad kameran får användas till. Liknande avtal används bland annat av Canon när de säljer sin superljuskänsliga kamera ME20F-SH som kan gå upp till 4 miljoner ISO. 

Är du mer intresserad av den vanliga versionen av 645Z kan du kolla in vårt test här. 

Vad kameran kommer att kosta för de som väljer att köpa in den vet vi inte heller i dagsläget. 

 

Taggar