https://www.kamerabild.se/nyheter/prylar/fujifilm-x-h1-f-r-bildstabilisering-och-siktar-mot-proffsen
545923
Prylar
Prylnyhet

Fujifilm X-H1 – får bildstabilisering och siktar mot proffsen

Totalbetyg

Med siktet inställt på proffsen och de som vill filma mer seriöst lanserar Fujifilm sin senaste systemkamera X-H1.

X-H1 är inte tänkt att ersätta X-T2 utan är en ny serie kameror som hamnar ovanför X-T2 och X-Pro2 i hierarkin. Det som skiljer den från X-T2 är bland annat att det är den första kameran från Fujifilm som har femaxlig bildstabilisering inbyggd i kamerahuset. Den har också ett kraftigare skal än X-T2, både själva metallskalet, som är 25% tjockare, och vädertätningen är rejälare på X-H1. 

Den har även fått ett tillägg på knappfronten i form av en af-on-knapp, detta för att många fotografer väljer att koppla bort autofokusen från avtryckaren. Avtrycket har även det gjorts om, avståndet till det halvt nedtryckta läget har blivit kortare och avtrycket är lite känsligare än tidigare. X-H1 är även tystare än tidigare modeller i X-serien, tack vare en ny mekansim som hanterar den mekaniska slutaren. X-H1 har även fått den display på ovansidan som finns på mellanformatskameran GFX 50S. 

Här syns den nya slutarmekanismen som är upphängd i fjädrar vilket gör att den ger färre vibrationer och lägre ljudnivå.

X-H1 blir också den första X-kameran som får så kallad flicker-eliminering, det vill säga att om du fotograferar i ett rum belyst med lysrör så väljer kameran att ta bilden när belysningen lyser som starkast. Det kan ge en liten fördröjning av slutaren, men också en korrekt exponering. 

Vad gäller sensorn så har Fujifilm valt att inte uppdatera den, det är således samma som i X-T2, även processorn är samma. Det är dock kanske inget att gråta allt för mycket över eftersom den sensorn är en av de bästa aps-c-sensorer vi testat.

Liksom för X-T2 kommer även ett batterigrepp som ger några extra funktioner. Till exempel gör batterigreppet att du kan filma 4K i upp till 30 minuter. Det gör också att du kan ha tre batterier till kameran, vilka kan användas samtidigt för att bland annat korta ner black out-tiden i seriebildstagning, men även öka hastigheten på seriebildstagningen. 

Nya filmfunktioner

Något som däremot förbättrats och satsats på i X-H1 är filmningen. Det går givetvis att filma i 4K, (DCI 4K 4096 x 2160) men även 1080 har fått sig en omgång och kan nu användas i 120 bilder per sekund för att kunna göra slow motion. 

En av de större uppdateringarna är den nya profilen Eterna (som är döpt efter en av Fuijifilms analoga filmer för spelfilm). Eterna är tänkt att användas av de som vill ha ett färdigt material direkt ur kameran. Den ger ett stort tonomfång med bra täckning i både högdagrar och skuggor. Det går så klart även att använda profilen även om man vill färghantera filerna efteråt. Videokvaliteten har förbättrats tack vare att man nu kan filma i 200 Mbps. För den som vill arbeta så enkelt som möjligt har nu även den interna mikrofonen blivit bättre. 

X-H1 med den nya 50 -135 T2,9.
Det nya videoobjektivet MXK 18-55 T2,9.
 För att ytterligare visa sin seriositet mot filmare så kommer Fujifilm att släppa två rena filmobjektiv till sin X-bajonett. Dels ett 18-55 T2,9 och ett 50-135 T2,9.  

Priset på kamerahuset kommer att hamna på 18999 kronor, vill du även ha batterigreppet får du lämna ifrån dig 22999 kronor. Köper du batterigreppet separat kostar det 3499 kronor. 

De två videoobjektiven kostar 39999 respektive 42999 kronor. 

167315513313063_1802342463143685