Prylnyhet

Fujifilm X-T5 – 40 megapixlar och mer avancerad autofokus

Fujifilm uppdaterar sin X-T-serie med den femte generationen . Här ser vi mycket teknik från den dyrare X-H2 som ger både högre upplösning och bättre autofokus än föregångaren. Däremot får man inte samma utbud vad gäller videofunktioner. De lanserar även ett kort makro.

Fujifilm har nu lanserat sin uppföljare till X-T4, som logiskt nog heter X-T5. På många sätt är det en X-H2 men med Fujifilms klassiska kontrollstruktur och nedbantade videofunktioner. Det här betyder att den har samma sensor, med 40 megapixels upplösning, och samma processor. Vad det betyder för kamerans funktioner är att du nu får en uppdaterad autofokus jämfört med föregångaren, den är snabbare, säkrare och har bättre och mer avancerad motivdetektering.

Ergonomiskt sett ska huset vara något mindre än X-T4, greppet ska också det vara aningen omarbetat. Men förutom att ratten för exponeringskompensation är något större verkar det rent fysiska upplägget vara likadant som hos X-T4, den fotograf som vill uppdatera kommer således att känna igen sig.

X-T5 får också den förbättrade bildstabiliseringen vilket innebär att den nu kan hantera sju stegs längre slutartider, men också använda sig av ett pixel shift-läge som ger bildfiler med 160 megapixlar, dock kräver detta att du sätter samman bilderna i en separat mjukvara i datorn. X-T5 har också fått den uppdaterade slutarmekanismen från de nya kamerorna i X-H-serien och klarar därmed upp till 500 000 bilder. Seriebildshastigheten ligger på samma nivå som hos X-H2 vilket innebär 15 bilder per sekund med den mekaniska slutaren, däremot kommer man inte upp i samma antal bilder i en serie innan bufferten är full. Men detta är sannolikt en av de begränsningar som kommer sig av att man inte har något CFExpress-kort i kameran utan istället, som tidigare, två SD-kort.

SD-korten är sannolikt också orsaken till att videofunktionerna är något begränsade i X-T5 jämfört med X-H2. Vi ser till exempel att kameran visserligen kan filma i 6,2K men då med en beskuren sensor. 4K filmning sker med en nedskalad variant av 6,2K-formatet vilket innebär samma beskärning. Det finns heller ingen möjlighet att spara video internt i Pro res utan det kräver att man matar ut det till en extern enhet. Skärmen går heller inte att vrida och rotera på samma sätt som på X-H2 eller X-T4 utan kan vinklas uppåt eller nedåt och åt ena hållet. Liksom hos X-T4 finns inget uttag för hörlurar utan det medföljer en usb-c-> 3,5mm-adapter som gör att man kan koppla in ett par hörlurar. Något som ytterligare är ett tecken på att kameran är vinklad mer mot stillbildsfotografen. Likt föregångaren och kamerorna i X-H-serien är huset väderskyddet.

Botten på kameran visar inga elektroniska kontakter vilket tillsammans med de presenterade tillbehören visar att det inte kommer något batterigrepp till X-T5.

X-T5 blir tillgänglig i butik i slutet av november och priserna hamnar på 21999 kronor för enbart huset, 25999 kronor för ett kit med XF 18-55 och 26999 kronor i kit med XF 16-80.

Nytt makro

Samtidigt som X-T5 lanserar Fujifilm ett kort makroobjektiv,XF 30mm f/2.8 R LM WR Macro. Det är det minsta och lättaste (195g) makro med en närgräns på 1,2 centimeter (från frontlinsen) vilket ger 1:1. Objektivets brännvidd ger en bildvinkel som motsvarar 46mm på en fullformatskamera. Autofokuselementet förflyttas med Fujifilms linjära motoro vilket ska göra fokuseringen snabb och tyst. Förutom sina makroförmågor menar Fujifilm att det fungerar bra som ett allroundobjektiv och med sina nio bländarlameller ska det ge en mjuk bakgrund. Objektivet är väderskyddat ch ska tåla temperaturer ner till -10°C.

Priset hamnar p å7499 kronor och säljstarten är i november.