Prylnyhet

GoPro Hero 9 Black: Video i 5K och bilder i 20 megapixel

GoPro uppdaterar sin actionkamera Hero Black till version 9. Nyheterna är bland annat en ny selfieskärm på framsidan och större sensor.

För runt ett år sedan släppte GoPro version 8 av både Hero och Hero Black – med bland annat förbättrade bildstabiliseringsfunktioner. Nu släpps GoPro Hero Black 9, som har förbättrats både när det gäller hårdvara och mjukvara.

Sensorn har fått en högre upplösning på 20 megapixel mot tidigare 12.Detta gör även att GoPro Black 9 kan filma i 5K-upplösning i upp till 30 bilder per sekund, eller 4K i 60 bilder per sekund, båda med en dataström på 100 megabit/s.

Med det vida brännviddsutsnittet går det att spela in slowmotion-filmer i 120p i 2,7K i MP4 (H.264/AVC), MP4 (H.265/HEVC)medan det går att få upp till 240 bps i vissa utsnittskonfigurationer i full-HD 1080p. För stillbild gäller 20 megapixel i upplösning.

På framsidan finns nu också en inbyggd bildskärm i färg som kan visa själva bilden, till skillnad från föregångaren som endast hade en monokrom skärm som visade inställningarna. Precis som hos v8 finns även hel del så kallade "lens mods" att tillgå för att förändra bildutsnitt.

Teknikerna för bildstabilisering har utvecklats ytterligare, bland annat med Hypersmooth 3.0 som bland annat ger möjlighet att bildstabilisera mot horisonten – inte bara mot själva bildytan. På så vis kan exempelvis en cyklist röra sig i en roterande axel samtidigt som bilden ändå visar en rak horisont.

GoPro Hero 9 Black kan också användas som en webbkamera eller kamera för livestream-video i 1080p, bland annat direkt tillFacebook Live, YouTube, Twitch eller egeninställt RTMP-URL.

GoPro Hero 9 Black går att förhandsbeställa redan nu på Gopros hemsida. Rekommenderat pris är 5 490 kronor inklusive moms.