https://www.kamerabild.se/nyheter/prylar/isocell-hp3-ny-hogupplost-sensor-fran-samsung
548924
Prylar
falskt
Prylnyhet

Isocell HP3 – ny högupplöst sensor från Samsung

Totalbetyg

Samsung har högupplösta sensorer sina toppmodeller av smartphones. Dessa kameror har också presterat bra i tester. Nu har de lanserat en ny sensor med en upplösning på 200 megapixlar, en sensor som är mindre än tidigare sensorer med samma upplösning.

I höstas lanserade Samsung Isocell HP1, en mobilsensor med 200 megapixlar. Nu har de lanserat ytterligare en ny sensor, HP3, med samma upplösning, men den har något mindre pixlar. Det kan ju låta märkligt att de utvecklar sensorer med mindre pixlar, många vill ju oftast skryta med att de har stora sensorer med stora pixlar. Men Samsung menar att den nya sensorn ska kunna få plats i en telefon som då kan göras mindre och tunnare. Totalt sett är den nya sensorn 12 procent mindre än den tidigare HP1 som har större sensorer (i tum-mått blir den nya sensorn 1/1,4"). Totalt sett ska kameramodulen bli ungefär 20% mindre än tidigare. 

 

HP3 ska kunna spela in 8K upp till 30fps och 4K upp till 120fps. Vid 8K blir det en viss beskärning, men det nämns inte exakt hur mycket. Vanligtvis används sensorn för att producera bilder med en upplösning på 12,5 megapixlar. Det innebär pixlarna grupperas i grupper om 16 som används tillsammans. Sensorn kan också leverera bilder med en upplösning på 50 megapixlar och 200 megapixlar. Den högupplösta bilder ska, rent teoretiskt sett, leverera högre upplösning och mer detaljer, medan de mer lågupplösta får ett större dynamiskt omfång. 

 

Sensorn har också en funktion för att kombinera två olika iso-lägen vilket ska ge ett högre dynamiskt omfång. 

När de första mobiltelefonerna med HP3 kommer är dock oklart.