Kamera & Bild testar

TEST: Så bra är kameran i Samsung Galaxy S22 Ultra

Totalt fem kameror, en upplösning på 108 megapixel och förbättrade fotofunktioner – med bland annat AI som bidrar i porträttläget.

Kamera Bild har tillsammans med systertidningenMobiltestat nya Samsung Galaxy S22 Ultra. S22 Ultra är en telefon som kombinerar det bästa Samsung har att erbjuda. Designen skiljer sig från resten av S22-serien, men så är också funktionerna och innehållet unikt det med. Bättre kameror, bättre skärm, inbyggt fack för penna som inte bara låter dig anteckna och rita med precision utan även fungerar som något av en fjärrkontroll till telefonen när du så önskar.

Telefonens baksida har fyra kameror på 108 , 12, 12 och 10 megapixel, varav en vidvinkellins, möjlighet till optisk zoom på 3x och 10x samt optisk bildstabilisering. Selfiekameran har en upplösning på 40 megapixel.

Vässat kamerafokus

Att S22 Ultra tar med sig det bästa av Samsungs kamerakunnande är enkelt att konstatera. Här kombineras så klart extrem upplösning och zoom, precis som vi förväntar oss, med bra mörkeregenskaper, ett vässat porträttläge och dessutom en rad mer eller mindre kreativa funktioner och efterbearbetningsmöjligheter.

För i och med beräkningskraften som telefonen besitter slutar inte fotoupplevelsen när bilden är tagen. Tvärtom. När AI, artificiell intelligens, gjorde entré i telefonerna var det ibland svårt att se vilken nytta det gjorde. Nu börjar det klarna lite mer. I Samsung Galaxy S22 Ultra får jag till exempel förslag i Fotogalleri-appen om hur telefonen kan förbättra de bilder jag tagit.

Jag minns fortfarande hur tidigare Samsung-telefoner påmint om att göra rent kameralinsen när den märker att den är smutsig, att att om bilden om den märker att någon blinkade och liknande. Med förslagen i galleriappen kan telefonen till exempel minska oskärpa den upptäcker och förbättra ljusstyrka.

En dålig bild är fortfarande ofta en dålig bild och telefonen uppmärksammar mig till exempel på bristerna i en bild jag tagit med tio sekunders slutartid, en bild som därför fått rörelsoskärpa bortom vad som går att rädda. Mindre defekter har telefonen större möjligheter att korrigera.

Att det även i kameraögonblicket finns mer eller mindre smarta algoritmer som påverkar är tydligt. Positivt märker jag av det i porträttläget där AI bidrar. Här ser tekniken till att gränsen mellan skarpt motiv och oskarp bakgrund blir korrekt och ofta får den med även svåra avgränsningar som hår mot en stökig bakgrund. Fortfarande märks dock att det är just en maskintolkning och den tolkningen kan bli fel. Det märker jag när kameran helt felaktigt suddar ut en sked som den jag porträtterar håller i. Det är troligen en spegling som uppstått i skeden som då lurar kameran att den är längre bort än den är och därför ska vara suddig.

Mörker som här, eller extrem inzoomning klarar S22 Ultra bra. Liksom de flesta andra situationer. Missar märker jag mest av när AI:n misstolkar och gissar fel.

För även om AI kan göra nytta så finns det alltså exempel där jag som användare känner mig betydligt smartare än den här “intelligensen”. En av nyheterna i kameraappen i hittar vi i videoläget och den kallas Automatisk inramning. Genom att hitta ansikten i bilden och samtidigt använda alla linser, både zoom och vidvinkel så ser kameran till att alla, upp till tio personer stannar kvar i bild. Sprider de ut sig så zoomar kameraappen alltså in, blir de färre så zoomar appen in på den eller de få som finns kvar i motivet. Kameraåkningarna det här resulterar i är mer abrupta och sämre än någon människa skulle åstadkomma och jag ser inte att funktionen löser något problem. VIsst, kameran känner mycket riktigt igen flera personer i bild men en person måste fortfarande hålla i kameran och den personen gör garanterat ett bättre jobb än kamerans autofunktion.

Zoom 100x

En av kamerasystemets prestigefunktioner är så klart zoomen som låter dig zooma in 100 gånger. Det är en kombination av verklig optisk zoom och mjukvara som förbättrar, men i praktiken innebär det till exempel att jag kan zooma in månen och vid full inzoomning få en skarp bild där kratrarna syns tydligt. Hur bra zoombilderna blir beror dock på motivet.

Här känns det som mjukvarans ibland bristfälliga tolkningar av vad den ser spelar in. För om nu månen är relativt lätt att identifiera så är det inte alls lika säkert att kameran tar lika bra, skarpa bilder om jag zoomar in i 100 gångers förstoring på till exempel en fasad eller annan detalj här nere på jorden. Upp till cirka 30 gångers förstoring blir alla bilder bra, men med högre inzoomningsgrad än så blir resultatet mer av en chanstagning.

Den högupplösta sensorn i telefonen gör att du kan spela in video i upp till 8K. Mer intressant och användbart är när sensorn istället nyttjas för att filma med lägre upplösning men då med skakreducering så att filmen, även om du går samtidigt som du filmar, blir perfekt stadig.

Läs hela testetav Samsung Galaxy S22 Ultra hos vår systertidning Mobil.