Kamera & Bild testar

TEST: Så bra är kameran i Samsung Galaxy S22 Plus

Kamerorna i S22 och i denna S22 Plus är identiska: 50 megapixels huvudkamera samt en vidvinkel och en telekamera på vardera 10 megapixel.

Kamera Bild har tillsammans med systertidningen Mobil testat nya Samsung Galaxy S22 Plus. Det här året så har Samsung ändrat strategi och årets toppmodeller i S22-serien, där S22 Plus är mellanmodellen, skiljer sig från förra och från tidigare års. Att bara säga att S22 är den i kompakt format och Ultra är den med stort format och penna vore att göra S22 Plus en otjänst.

För den här telefonen är mer än bara “varken eller”. Mitt första intryck av telefonen är framförallt att den är snabb, att skärmen är fenomenal, särskilt i starkt solljus där den överträffar allt annat och att kamerorna hör till de bästa på marknaden. Bilder i mörker blir bra, färgåtergivningen är naturlig och bra och maximala 30 gånger zoom räcker långt.

Samma kameror som systermodellen

Galaxy S22 Plus delar kameraegenskaperna med systermodellen S22, ja den delar huvuddelen av alla egenskaper utom storleken. S22 Plus har dock Wifi 6E-stöd, stöd för snabbare laddning och har ett större batteri än den mindre S22. Eftersom Ultra-modellen skiljer sig så mycket från S22 och S22 Plus skulle det inte förvåna mig om S22 Plus helt enkelt är eller blir det mest populära valet i serien. En folkmobil som passar de flesta alltså.

Kamerorna som placerats i rad i en utstickande kameraö på baksidan ger telefonen lite egen karaktär och känns ju igen från förra årets modeller, medan systermodellen Ultra istället härmar tidigare Note-serien.

Just i jämförelse med övriga S22-modeller finns fler likheter än vanligt nu, för faktum är att kamerorna i S22 och i denna S22 Plus är identiska. Det handlar som jag nämnt om en huvudkamera med 50 megapixelsensor samt utöver den en vidvinkel och en tele på vardera 10 megapixel. Som standard skalas dock alla bilder till 12 megaixel, en udda lösning som gäller även S22.

Telefonen ger bra färgåtergivning och även om vi hittar skavanker när vi detaljgranskar, som ibland allt för hård uppskärpning, så klarar kamerorna här de flesta situationer galant.

BIlderna från S22 Plus, liksom de från S22 med samma kamerauppsättning imponerar i de flesta situationer, det kan man konstatera. Bilder i mörker blir bra, färgåtergivningen är inte lika överdriven som i tidigare modeller utan mer naturlig och framförallt är grunduppsättningen med 3x optisk zoom, vidvinkel och huvudkamera en bra grundförutsättning för en mångsidig mobilkamera.

Kameraappen i sig är föredömlig, dels för att den går att anpassa så att du kan välja vilka fotolägen du vill ha tillgängliga och vilka som ska vara samlade ett extra klick bort under Mer-fliken. Porträttläget är duktigt på att känna av vad som är förgrund och bakgrund och därmed vad som ska vara skarpt och vad som ska vara snyggt oskarpt, men det händer ändå att den gör misstag. Som alltid kan man zooma in och detaljstudera bilderna och då hitta skavanker, som överdriven efterbearbetning, något som kan synas till exempel i att kontraster förstärks på ett lite onaturligt vis.

Läs hela testetav Samsung Galaxy S22 Plus hos vår systertidning Mobil. Här hittar du testet av kamerorna i S22 och S22 Ultra.