Prylnyhet

Laowa 100mm f/2,8 2x Ultra Macro APO – nu för Pentax och filmare

Venus Optics lanserar nu två nya versioner av ett befintligt objektiv. Dels för Pentaxfotografer, men också för de Canonfotografer som vill ha ett mer videoanpassat objektiv.

Venus Optics, som ligger bakom varumärket Laowa har lanserat två nya objektiv. Här är kanske begreppet “nytt” något relativt. Det handlar nämligen om två versioner av ett redan befintligt objektiv. Det aktuella objektivet är deras 100mm f/2,8 2x Ultra Macro APO. Lanseringen var ursprungligen 2018, så objektivet har funnits på marknaden i ett tag. Men när det dök upp utlovades det även med fattning för Pentax K.

Det har av olika skäl inte kommit, däremot har det dykt upp till både Nikon och Canons nya spegellösa format. Pentaxanvändare har fått vänta ända tills nu.

Objektivet har samma optiska konstruktion som tidigare, en bländare som går från f/2,8 till f/22. Pentaxfotografer kan välja mellan att styra bländaren från kamerahuset eller om man vill vrida på bländarringen på objektivet. 

Den andra versionen som kommer är för Canon EF, till skillnad från det redan lanserade har denna nya variant en steglös bländare och är således anpassad för filmare. För att göra oskärpan ännu mjukare för filmare har det nya Canon EF-objektivet också fått fler bländarblad (13 mot tidigare 7). 



Vi har inte sett något svenskt pris ännu, men på andra sidan Atlanten kostar det 449 dollar. Vilket också är vad de övriga varianterna av objektivet kostar, så vi kan nog tänka oss att även det svenska priset på nykomlingarna kommer att vara samma som på de befintliga.