Prylnyhet

Mätsökarkameran Zenit M bekräftad på Photokina

För ungefär ett år sedan skrev vi om att Zenit hintade om en ny digital mätsökarkamera i fullformat. Nu är den bekräftad – skapad i samarbete med Leica.

Ryska tillverkaren Krasnogorsky Zavod (KMZ) har sedan 1952 tillverkat kameror i dåtida Sovjet. Det senaste vi såg från dom i produktväg var 2004 då de tillverkade sin då sista modell Zenit-KM Plus, innan fabriken i Krasnogorsk lades ned.

Zenit, 1952.

Nu är de tillbaka – i samarbete med Leica. På Photokina presenterade de tillsammans svaren på den teaservideo de postade för ett år sedan, om en ny kamera: Zenit M. Kameran är en mätsökarkamera i fullformat, designad och helt producerad i Ryssland. Objektivet, ett Zenitar 35mm f/1,0, ska enligt uppgift skapa en bild som inte alls behöver processas i kameran, har unik bokeh och soft-fokus-effekt.

Designen på kameran är en direkt fortsättning på de tidigare Zenit- och Zorky-kamerorna (som var en kopia på Leica II).

Vi vet ännu inte allt om specifikationerna, men det vi vet är att kameran har en CMOS-sensor på 24 megapixlar, ett ISO-omfång på 200–6400 ISO, kan ta som snabbast 3 bilder per sekund samt stödjer Adobe DNG som bildformat. Den ska även kunna spela in film i full-HD och har live-view.

Kameran väger 680 gram och kamerahuset mäter138,6 x 42 x 80mm.

Zenit M finns tillgänglig från december 2018 i Europa. Det pris vi har fått höra är 5 500 euro, alltså ungefär 60 000 kronor.