https://www.kamerabild.se/nyheter/prylar/nikon-1-v3-ny-af-och-kad-hastighet
543405
Prylar
Prylnyhet

Nikon 1 V3: ny AF och ökad hastighet

● BILDSPEL

Totalbetyg

När Nikon arbetade fram nya V3 verkar hastighet ha varit ett av de främsta målen. Den nya kameran ger ännu fler bilder per sekund samt snabbare och mer exakt autofokus. Två nya objektiv till 1-systemet lanseras också.

Den nya V3 har fått en ny c-mossensor där upplösningen ligger på 18,4 megapixlar och lågpassfilter saknas. Däremot har man fasdetekterande autofokus som täcker i stor sett hela sensorn. Tillsammans med Expeed 4A-processorn kan man få upp serietagningshastigheten med följande autofokus till hela 20 bilder per sekund (men bara upp till 40 bilder, så maximalt i 2 sekunder), med låst autofokus kan man få upp hastigheten till hela 60 bilder per sekund. Båda dessa lägen använder en elektronisk slutare, men den mekaniska slutaren kommer man upp i 6 bilder per sekund. 

På utsidan har en del förändringar skett, bland annat har den elektroniska sökaren plockats bort och ersatts med en löstagbar som nu säljs som tillbehör. Nikon har även gjort pekskärmen tilbar så att den numera går att vinkla uppåt och neråt. Det sitter också ett andra inmatningshjul på framsidan. 

Kameran har också fått inbyggd wifi som gör att kameran kan kopplas samman med en smartphone eller en surfplatta. Som tillbehör finns också ett extra grepp som ger ett lite större handgrepp och en extra funktionsknapp. Video går att spela in i full hd och upp till hastigheter på 120 bilder per sekund, i 720p.

 

Höjdpunkter Nikon 1 V3

  • Ny c-mossensor med 18,4 megapixels upplösning
  • Inget lågpassfilter
  • Serietagning på 60 b/s med elektronisk slutare och låst af
  • ISO 160-12800
  • Tiltbar pekskärm
  • Inbyggd wifi

 

Samtidigt lanserar Nikon två nya objektiv till 1-systemet. Dels en VR 70-300 f/4,5-5,6 och en ny kitzoom VR 10-30mm f/3,5 - 5,6 PD-Zoom. Standardzoomen har som namnet antyder en motorzoom som styrs med ett reglage på objektivet. Det ska ge en mjukare zoomning vilket ska underlätta om man vill zoma medan man filmar. Objektivet har också ett elektroniskt linsskydd som fälls bort så fort kameran aktiveras och fälls för när den stängs av. Inget löst linsskydd alltså. 

Det rekommenderade priset för huset är 8290 kronor, med nya 10-30 hamnar priset på 9190 kronor och vill man ha med greppet och sökaren kostar det 11990 kronor. 

Det nya 70-300 får man ge 9990 kronor för och motorzoomen kostar 2990 kronor. 

Både huset och objektiven kommer ut i butik den 17e april.