https://www.kamerabild.se/nyheter/prylar/nikon-d6-slappt-las-allt-om-nya-proffskameran
547078
Prylar
Prylnyhet

Nikon D6 släppt – läs allt om nya proffskameran

Totalbetyg

Lagom inför kommande OS släpper nu Nikon den sjätte generationen av sin digitala proffskamera – Nikon D6. Autofokusen är helt ny, och stödjer bland annat ögon-AF och 14 bilder per sekund med följande AF.

 

Förbättringarna är flera i Nikons nya proffskamera D6, ersättare till D5. Flera av förfiningarna ligger i justeringar för handhavandet av proffsfunktionerna, samt förbättringar som förenklar arbetsflödet för yrkesverksamma fotografer.

 

Men Nikon går ändå rakt på sak när de presenterar Nikon D6: autofokusen är det de satsat på, och enligt Jeremy Gilbert, marknadschef Nikon England, den viktigaste förbättringen mot den nu fyra år gamla föregångaren Nikon D5, och förklarar vidare att det är "more keepers", alltså bilder som sitter i skärpan, som är det som sportfotografer är mest intresserade av – allt annat är sekundärt.

Den nya AF-modulen är enligt Nikon själva klart förbättrad mot den hos D5, vilket ska ge mer bilder i fokus i serie, samtidigt som också hastigheten förbättrats från 12 till 14 bilder per sekund med följande autofokus. I tyst läge reduceras hastigheten till 10,5 bilder per sekund med ljusmätning – en dryg dubbling mot föregångarens 5 bps.

 

Fler inställningsmöjligheter för autofokusen än hos föregångaren Nikon D5.

Totalt finns 105 valbara AF-punkter av korstyp, som sitter 1,6 gånger tätare än hos Nikon D5, något som ger högre precision vid följande autofokus. D6 har även fått totalt 17 valbara mönster för AF-grupper för att passa det som fotograferas bäst. I läget Auto-Area AF eller 3D-tracking går det nu också att prioritera ögonfokusering samt välja startpunkt för autofokusen.

Autofokusen arbetar ned till -4,5 EV-steg hos den centrala fokuspunkten med övriga ligger på -4 EV. 

20,8 megapixel & ISO 3 280 000

Upplösningen är densamma som hos Nikon D5, med en sensor på 20,8 megapixel, ett ISO-omfång på 100–102 400 ISO (utökbart uppåt till 3 280 000 och nedåt till ISO 50). Bildprocessorn är uppdaterad till Expeed 6. Sensorn är i grunden samma som hos D5, men har tillsammans med Expeed 6 optimerats för att minska brusnivåerna vid användning av de för sportfotograferna viktiga mellanhöga till höga ISO-värdena.

 

Den optiska sökaren har precis som D5 en förstoringsgrad på 0,72x samt indikatorer för horisontell- och vertikal tiltning. Pekskärmen är på 3,2 tum med en upplösning på 2,36 miljoner bildpunkter, och med möjligheten att justera skärmstyrkan i 11 nivåer.

Film spelas in i 4K/30p (UHD) eller i full-HD i 60p i H.264/MPEG-4. 

Nikon D6 får dubbla kortplatser, valbara mellan CFexpress (Typ B) eller XQD. Ergonomin har också justerats något så att kontaktytorna på sidan inte täcks, även när tillbehör som exempelvis WT-6 för längre räckvidd på wifi, används.

D6 får snabbare nätverkshantering och överföring.

Förbättrade proffsfunktioner

Kommunikationen har också förbättrats hos D6 jämfört med D5, bland annat med inbyggd wifi, bluetooth och GPS (med stöd för fler nät), plus stöd för gigabit-nätverk som enligt Nikon ska vara 15 procent snabbare än den hos D5. 

Överföringar ska heller inte påverka kamerans hastighet, och det ska även finnas möjlighet att genom pekskärmen snabbt både kunna välja och ändra bildernas prioritet för bildsändning, vid sänding över internet eller wifi. Detta kan vara bra då man startat en överföring men fortfarande fotograferar och vill överföra en ny bild före övriga.

Kensington-lås.

Funktionaliteten för att återkalla inställningar via funktionskapp har förfinats genom möjligheten att använda flera knappar. Dessutom har funktionen för röstmemo utvecklats, med möjlighet att radera och redigera röstmemo, samt justera detta på valda bilder.

En nyhet är också möjligheten att koppla på ett Kensington-lås (K-slot), något som förenklar för fotografen att låsa fast sin kamera för att förhindra stöld. 

Batteriet är samma som i Nikon D5, EN-EL18c, uppmätt till att klara 3580 bilder på en laddning enligt CIPA. Kameranhuset väger 1270 gram och runt 1450 g med batteri och två CFexpress-minneskort. 

 

 

Nikon D6 har ett rekommenderat pris på 79 990 kronor inklusive moms. Start för leverans är våren 2020, men exakt datum är ännu ej bestämt.

Vad tycker du?

Är det här Nikons sista proffskamera med spegel?

Resultatvisning: 
0
546802

Ämnen

167315513313063_3002943616416891