https://www.kamerabild.se/nyheter/prylar/nio-nya-adaptrar-till-fuji-gfx
545655
Prylar
Prylnyhet

Nio nya adaptrar till Fuji GFX 50S

Totalbetyg

För dig som inte orkar vänta på att Fujifilm själva ska släppa flera objektiv som täcker in just de brännvidder du behöver kan du testa någon av dessa nya adaptrar som ger dig möjlighet att använda objektiv från många olika tillverkare.

Än så länge är inte utbudet av objektiv till Fujifilms mellanformatare GFX så väldans stort, även om dt kanske täcker om många behov. Nu lanserar tillverkaren K&F Concept åtta nya adaptrar till systemet. Ingen av dessa ger någon elektronisk överföring, vilket betyder att vare sig autofokus eller styrning av bländare. Därför krävs det att objektivet har en bländarring, om man vill kunna styra bländaren det vill säga. 

C&F Concept finns till följande fattningar: Canon EF, Yashica/Contax, Leica R, Olympus OM, Nikon F, Minolta MD-MC/SR, Pentax K, M42. 

 

 

Adaptrarna har en matt svart färg på insidan för att inte reflektera ljus och bajonettfattningen ska vara tillverkad i mässing. Priserna verkar hamna runt 90 duollar vilket motsvarar dryga 700 kronor. De flesta av de objektiv som adaptrarna är anpassade för kommer dock att ge kraftig vinjettering i en mellanformatare som Fuji GFX eftersom de är anpassade för småbildsformat. 

För de som har några Contax 645-gluggar liggande så kommer även tillverkaren Fringer med en adapter till dessa för Fujifilm GFX. Här ges dock elektronisk kommunikation mellan kamera och objektiv så autofokusen fungerar (dock endast med följande objektiv: 35mm f/3.5, 45mm f/2.8, 80mm f/2 och 140mm f/2.8). Fringer själva medger dock att den är inte lika bra som med originalobjektiven. Du kan även styra bländaren från kameran tack vare den elektroniska kontakten. Adaptern har även en micro-USB-port som gör det möjligt att uppdatera mjukvaran i den i efterhand. 

 

 

Den här adaptern kostar en slant extra, 750 dollar för att vara exakt. Vilket blir ungefär 6000 kronor. 

 

167315513313063_1609571972420736