Prylnyhet

Olympus E-PL9 – ger nybörjaren 4K och kreativa funktioner

Olympus PEN E-PL9 riktar in sig på nybörjaren och har funktioner som gör det lätt att vara kreativ. Du kan även filma högupplöst i 4K.

Olympus har länge haft serier med kameror som varit anpassade för att nybörjare snabbt ska kunna gå från mobiltelefonsfotograferande till en systemkamera. Nya E-PL9 är deras senaste modell i den här kategorin. För att spara lite på slantarna har de inte stoppat in den mer högupplösta sensorn på 20 megapixel som finns i ett flertal modeller utan den har istället en sensor på 16 megapixlar. E-PL9 får heller inte vädertätning vilket de dyrare modellerna brukar ha.

Det den däremot får är möjlighet att filma i 4K i 30 bilder per sekund. Den har även de klassiska kreativa filtren som gör att du snabbt och enkelt kan skapa bilder med det utseende du vill. De har även lyft fram funktionen live composite som är en funktion för att fota med långa slutartider. Den har även fått en inbygd blixt till skillnad från tidigare modeller som har krävt att man har med sig en liten extern blixt om man velat ha extra ljus i sina bilder.

E-PL9 får samma processor som E-M10 mark III, de har även samma fokussystem med 121 fokuspunkter. Däremot får E-PL9 bara en treaxlig bildstabilisering där E-M10 Mark III har en femaxlig.

Förutom wifi, som nu är att anse som standard i kameror, har E-PL9 även bluetooth LE vilket gör att det blir mycket enklare att koppla ihop kamera med en smartphone.

Kameran kommer att börja säljas i mars 2018, tillsammans med ett kitobjektiv blir priset 7490 kronor. Bara huset kommer att kosta 5900 kronor.