https://www.kamerabild.se/nyheter/prylar/olympus-om-d-e-m1x-funktionsfylld-proffskamera
546416
Prylar
Prylnyhet

Olympus OM-D E-M1X: Funktionsfylld proffskamera

[{ msrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/field/image/intro_1.jpg?itok=JGwA36lv', src: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/field/image/intro_1.jpg?itok=JGwA36lv', osrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/field/image/intro_1.jpg', w: 2000, h: 1412, title: ' ' },]

Totalbetyg

Den nya flaggskeppsmodellen E-M1X från Olympus är byggd och designad med proffsens krav i åtanke. Dubbla bildprocessorer och förbättrad inbyggd bildstabilisering i kamerahuset är några funktioner.

Efter lång väntan släpper nu även Olympus nytt. Denna gång är det proffsens tur att få en uppdaterad kamera – OM-D E-M1X. Kameran har många visuella likheter med OM-D E-M1 Mark II som släpptes 2016 men fått en del ergonomiska förbättringar gällande reglage och knappar – men innanför skalet är det i stället en relativt stor vidareutveckling av tekniken.

Dessutom har man satsat hårt på att få till tåligheten på kameran, med förbättrad vädertäthet mot sina föregångare gällande damm-, stänk- och frystålighet, bättre än specifikationen IPX1 (motsvarande vattendroppar vertikalt i 10 minuter). Dessutom ska slutaren hålla för 400 000 cykler.

 

OM-D E-M1X får även två joystickar (en andra på batterigreppet för vertikal fotografering) för att snabbt kunna navigera bland AF-punkter, samt ett inbyggt batterigrepp med plats för två batterier.

Uppbyggnaden av linserna i för den elektroniska sökaren i E-M1X.

Innanför skalet sitter en micro four thirds-sensor på 20,4 megapixlar med 121 fasdetekterande autofokuspunkter, ett ISO-omfång på 200–25 600 ISO och en helt ny autofokusalgoritm jämfört med den redan tidigare snabba E-M1 Mark II. Autofokuspunkterna går även justera själv, för att forma olika AF-grupper som passar ens fotografering. Autofokusen fungerar även ned till -6 EV-steg.

Autofokuspunkternas storlek och placering går att justera själv, samt spara som ett AF-alternativ.

Olympus har även utvecklat en AI-funktion kallad "Spårningsmotiv" som genom maskininlärning direkt känner igen objekt och följer dessa med autofokusen. Just nu finns tåg, flygplan och motorsport, tanken är att listan ska utökas eftersom.

 

Förbättrad bildstabilisering

Olympus själva menar att de nu har den bästa bildstabiliseringslösningen, som erbjuder bildstabilisering i upp till 7,5 steg i kombination mellan kamerahus och objektiv som stödjer funktionen för denna femaxlade "sync IS".

Dessutom har kameran två Trupic VIII-bildprocessorer för att snabbt kunna hantera den data som skapas vid seriebildstagningen. Detta medgör möjligheten att exempelvis kunna bläddra bland bilderna samtidigt som den andra processorn hanterar bilderna i bufferten, exempelvis vid seriebildstagning.

OM-D E-M1X kan som snabbast fotografera i 60 bilder per sekund med låst autofokus, och med 18 bilder per sekund med följande autofokus. Bufferten klarar 287 bilder i råformat.

High-res & video

Precis som hos E-M1 Mark II har E-M1X möjlighet till ett speciellt högupplöst bildläge genom att lägga samman flera bilder till en stor 80-megapixelsbild med stativ. Men nu finns även möjligheten att ta en 50 megapixel stor bild på frihand med samma funktion.

OM-D E-M1X har även flimmerreducering för lysrörsljus, inbyggt ND-filter (ND2, 4, 8, 16 upp till 32) med mellan 1–5 EV-stegs skillnad.

Video spelas som bäst in i Cinema 4K/24p (4096 x 2160) i 237 megabit eller 4K/30p i 102 megabit. För de som gradar sina bilder efteråt finns nu även OM-Log400 som förbättrar detaljerna i hög- och lågdagrarna. Det går även spela in höghastighetsfilm i 120 bps i full-HD.

En annan nyhet är möjligheten att ställa in nivån för hur hårt bildstabiliseringen ska arbeta vid filmning.

För att leda bort värme från sensorn har Olympus integrerat en heatpipe bakom sensorn.

 

Fler funktioner

Kameran har även dubbla minneskortsplatser för SD-kort av den snabbare UHS-II-typen, samt möjligheten att ladda via USB, med laddkällor upp till 100 W.

Funktionen "keystone" gör att man direkt i kameran kan korrigera för lutningen i bilden, exempelvis göra en krökt horisont hos ett fish-eye rak.

OM-D E-M1X har inbyggd GPS, temperatursensor, manometer, höjdmätare, riktning och kompass, information som sparas i bildfilen.

OM-D E-M1X väger 997 gram (med två batterier och två SD-kort).

 

Olympus OM-D E-M1X finns tillgänglig från slutet av februari. Priset är satt till 34 990 kronor inklusive moms. Ägare av kameran har möjlighet att ingå i Olympus Pro Service-program.

 

I samband med släppet av E-M1X presenterar Olympus även sin nya roadmap över kommande objektiv, bland annat det kommande objektivet M.ZUIKO DIGITAL ED 150-400mm f/4,5 TC1,25x IS PRO.

167315513313063_2268674729843787