https://www.kamerabild.se/nyheter/prylar/ovb0a-ny-200-megapixelsensor-fran-omnivision
549062
Prylar
falskt
Prylnyhet

OVB0A – ny 200 megapixelsensor från Omnivision

Totalbetyg

I vanliga systemkameror är det inte längre samma hets om att öka antalet pixlar, men bland mobilkamerorna är det fortfarande lite hets om vem som har flest megapixlar. Den nya sensorn från Omnivision ger mobiltillverkarna ytterligare en sensor med 200 megapixlar att välja mellan.

Sensortillverkaren Omnivision har lanserat en ny sensor för mobilkameror som har en upplösning på 200 megapixlar och en pixelstorlek på 0,56 mikrometer. De många pixlarna ska bland annat utnyttjas vid fotografering i svagt ljus då sensorn använder sig av pixelbinning där 16 pixlar slås samman och arbetar som en pixel. Den som är snabb på huvudräkning kan då räkna ut att dessa bilder får en upplösning på 12,5 megapixlar. OVB0A, som sensorn heter, kan också filma i 4K i 120bps eller 4K i 60bps med HDR, den ska även kunna leverera 8K. 

Fasdetekterande autofokus ska ge snabb och exakt sådan. Storleken på sensorn är 1/1,4 tum, vilket innebär 9,1x6,9 millimeter. 

 

Om du tycker att de här specifikationerna känns igen beror det på att Samsung lanserade en sensor i juni som har exakt samma specifikationer, Isocell HP3. Där dessa två sensorer, i huvudsak, skiljer sig är i tekniken de använder för att öka det dynamiska omfånget. I Samsungs fall använder de sig av en teknik som kallas Smart-ISO, där använder de en kombination av låg och hög iso där nivån på signalen justeras från varje enskild pixel för att optimera bildkvaliteten.  Hos Omnivision använder man sig av en något enklare teknik där nivån justeras på samtliga pixlar beroende på ljus. Sensorn är tänkt att användas i huvudkameran på mobiltelefoner och OVB0A kommer att vara tillgänglig för tillverkare under det fjärde kvartalet 2022.