Prylnyhet

Pentax K-01 utan spegel med stor sensor

Pentax K-01 kommer i tre färgkombinationer. Svart, svart/gul och svart/silver.
Pentax K-01
Pentax K-01 i svart/gult.
Pentax K-01 är som synes inte jättetunn.
Pentax DA 40mm/2,8 XS är endast 9,2 millimeter tjockt, tunnare än den befintliga 40mm/2,8:an.
Pentax K-01 går att använda med alla Pentax K-objektiv.
Pentax K-01 med paketobjektivet 18-55mm.
Pentax K-01 i svart/silver.
Pentax K-01 i svart.
Pentax K-01 svart/gul.
Pentax K-01
Pentax K-01

Nu ger sig även Pentax på allvar in i det kompakta systemkamerasegmentet. Till skillnad från deras Q med pyttesensor från förra året, har Pentax K-01 en stor APS-C CMOS sensor. Kameran har K-fattning vilket gör att alla Pentax tidigare objektiv går att använda. Dessutom lanseras en ny 40mm/2,8 som bara är 9,2 millimeter tjock.

Publicerad

Pentax tar den världskända formgivaren Marc Newson, som bland annat har verk utställda på Museum of Modern Art i New York och Pompidou i Paris, till hjälp för att boosta nya kompakta systemkameran Pentax K-01 som en kamera även för designmedvetna.

– Jag ville skapa en image av kvalitet och kompetens. Några av mina favorit­kameror genom tiderna har varit Pentax. Så jag ville återknyta till varumärkets rötter och försöka skapa något som verkligen var unikt och dessutom ikoniskt, säger Marc Newson i ett pressmeddelande.

Förra årets retrotrend håller alltså i sig när även Pentax ger sig in i den kompakta systemkameraklassen. Visserligen lanserade de Pentax Q förra året, men den hade en pyttesensor och är på alla sätt ljusår från den kamera som nu lanseras. K-01 är en direkt konkurrent till alla små systemkameror som finns på marknaden idag.

Sensorn är en APS-C med upplösningen 16,28 megapixel, samma upplösning som i systemkameran K-5. Men i stället för att använda samma sensor i nya K-01 har man stoppat in en ny sensor, detta för att K-01 inte har någon optisk sökare och därför behöver ett konstant flöde från sensorn till skärmen. För att det ska bli så bra som möjligt behövde man en högre utläsningshastighet, vilket den nya sensorn har.

Största fördelen med K-01 –Pentax har inte valt en ny objektivfattning, utan har försett den nya kameran med den klassiska Pentax K-fattningen. Du kan alltså använda samtliga Pentaxobjektiv, från den analoga tiden och framåt. 214 objektiv har Pentax lanserat sen starten för en herrans massa år sedan. Det gör K-01 till en riktigt mångsidig kamera.

Bland specarna hittar vi:

* ISO 25 600

* APS-C CMOS-sensor med 16,28 megapixel

* 6 bilder per sekund

* 19 motivprogram

* 19 digitala filter

* Efterbehandlingsfunktioner - bland annat kan man skapa en serie med miniatyrer i en bild

* Autofokussystemet har 81 valbara fokuspunkter.

För filmning:

* full-HD-filmning med stereoljud

* H.264

* 30, 25, 24 bilder per sekund

* Inspelningsknapp

* Ingång för extern mikrofon

* Intervallfilmning

Pentax lanserar också ett nytt objektiv med likande form som K-01. DA 40mm/2,8 XS är ett riktigt tunt pannkaksobjektiv –det mäter endast 9,2 millimeter.

I slutet av mars blir prylarna tillgängliga. 6 300 kronor är det rekommenderade cirkapriset för kamerahuset. Tillsammans med 18-55mm blir priset cirka 7 000 kronor. Samma paket paketpris gäller för K-01 plus det nya 40mm/2,8 XS.

K-01 kommer i tre varianter – helsvart, svart/silver och svart/gul.